Rozhlasové hry - Archív extra

Rozhlasová hra – najreprezentatívnejší žáner rozhlasovej umeleckej tvorby.

Rozhlasové hry: Archív EXTRA
Popis epizódy
Kľúčová z próz tzv. naturizmu patrí nepochybne do zlatého fondu slovenských klasík par excellence, z mnohých dôvodov, ktoré náš literárny kontext definujú a determinujú zároveň. Autor adaptácie, Marek Ťapák, aj vzhľadom na svoje bohaté skúsenosti s prácou na predlohách klasickej slovenskej literatúry (počnúc hereckými kreáciami, končiac jeho režijnými prácami), pristúpil k textu spôsobom, ktorý vznik novej verzie legitimizoval. Zároveň ho na jednej strane posunul bližšie k poslucháčovi 21. storočia, na strane druhej sa s celkom iným rešpektom k samotnej predlohe dotkol podstaty toho, čo je pre Švantnera osobité, špecifické, čo sa odráža v jeho autorskom myslení, štýle a najmä bohatej obraznosti.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Archív - zvoľte dátum

Švantnerov imaginatívny jazyk, ktorým buduje scénické obrazy svojej prózy je plnohodnotným spoluhráčom príbehu i postavám. Tie sa vďaka nemu pohybujú na hrane medzi psychológiou a mýtom. Sú v jednom momente konkrétne, so zreteľnými ľudskými motiváciami, o pár sekúnd sa stávajú princípmi, ktoré odrážajú svet mimo naše zmysly. Tento fluidný spôsob rozprávania, stavania kontrastov, atmosfér odrážajúcich rôzne podoby živelnosti samotnej prírody, lesa, prostredia generujúceho tajomstvá na hranici iracionálna.

Obsadenie: Přemysl Boublík, Zuzana Porubjaková, Milan Bahul, Juraj Predmerský, Vladimír Jedľovský, Peter Rúfus, Marián Lipták, Roman Čisár, Laco Konrád, René Jankovič, Dušan Vaňo, Jozef Benedik, Jerguš Horváth, Sáva Ondriáš, René Sorád, Šimon Peter Králik, Lucia Vráblicová, Zuzana Jurigová-Kapráliková, Erik Koníček a Gréta Luprichová.

Réžia: Marek Ťapák, Dramaturgia: Peter Pavlac, Zvuk: Stanislav Kaclík, Hudba : Anton Popovič, Hudobná dramaturgia: Ludmila Hodulíková, Produkcia: Marcela Stanková.

Archív - zvoľte dátum