Rozhlasové hry - Archív extra

Rozhlasová hra – najreprezentatívnejší žáner rozhlasovej umeleckej tvorby.

Rozhlasové hry: Archív EXTRA
Popis epizódy
V rámci cyklu Naša zabudnutá klasika vznikla dramatizácia prózy pozoruhodnej osobnosti slovenskej literatúry, ženskej reprezentantky našej povojnovej tvorby, Hany Ponickej. Pôsobila ako publicistka, autorka detskej literatúry, prekladala z francúžštiny, vyšli jej dve zbierky poviedok: Prísť odísť (1964) a Bosými nohami (1968). Stala sa signatárkou Charty 77, za čo bola prenasledovaná komunistickým režimom a toto obdobie svojho života spracovala v diele Lukavické zápisky (1989).
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Archív - zvoľte dátum

Autorka Milka Martáková zdramatizovala pre rozhlas Ponickej krátku prózu, zrejme inšpirovanú jej autentickými zážitkami z obdobia pred koncom 2.svetovej vojny, kedy Ponická ako študentka medicíny dobrovoľne vypomáhala ako spolupracovníčka Červeného kríža. Jej príbeh o nemocnici v improvizovaných podmienkach pivničého krytu, o nezmyselnej smrti i narodení dieťaťa v dobe rozvratu a neistoty, vyrozprávaný jednoduchým jazykom každodennosti, je aj v súčasnosti až hrozivo aktuálny.

22. júla sme si pripomínali nedožitých 100 rokov od narodenia spisovateľky Hany Ponickej.

Účinkujúci: Renáta Rundová-Horňáková; Miroslava Frankovská; Judita Hansman; Matúš Kvietik; Jakub Rybárik; Miroslava Drínová, dramaturgia: Michaela Materáková, hudobná dramaturgia: Lída Hodulíková, zvukový majster: Peter Pištek, réžia: laco Kerata.

Archív - zvoľte dátum