Hrdinovia

Téma hrdinstva je stará vari ako ľudstvo samo. Každý národ má svojich hrdinov: naozajstných, idealizovaných, alebo aspoň vybájených. Hrdinovia sú rodinným striebrom všetkých kultúr a neodmysliteľnou súčasťou učebníc.
Čo je to vlastne hrdinstvo? Kto sú skutoční hrdinovia našej histórie a súčasnosti? Ako sa historicky mení archetyp hrdinu a čo všetko na to vplýva? Dá sa obraz hrdinu zneužiť? Môže hrdina vzniknúť na spoločenskú objednávku?
Má ideál hrdinstva zmysel aj dnes?
Tieto (a ďalšie) otázky inšpirovali vznik cyklu rozhlasových dramatizácií Hrdinovia autora Pavla Smolíka, ktorý pre poslucháčov Slovenského rozhlasu pripravujeme na rok 2022. Rozohráme v ňom príbehy skutočných historických postáv, ktorých život sa nejakým spôsobom dotýka tejto zaujímavej a bytostne dôležitej témy.

Popis epizódy
Časť 12.: Odyseus v ľade / Príbeh s názvom Odyseus v ľade, ktorý si budete môcť v rámci nášho cyklu Hrdinovia najbližšie vypočuť, mapuje osudy cieľavedomého polárneho bádateľa Ernesta Shackletona, ktorý sa túžil zapísať do dejín ako prvý človek, ktorý dosiahne Južný pól. Napokon sa mu však podarilo niečo celkom iné! Pozývame vás počúvať spolu s nami! Dramaturgia: Dominika Udvorková´. Hudobná dramaturgia: Pavol Smolík a Marek Kundlák. Majster zvuku: Andrej Klimits. Účinkujú: Ondrej Kaprálik, Miroslav Trnavský a Přemysl Boublík
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Archív - zvoľte dátum

Archív - zvoľte dátum