Encyklopédia spravodlivých

Druhá svetová vojna sa skončila pred vyše 70 rokmi a ľudia, ktorí si pamätajú udalosti s ňou spojené, dnes majú tých rokov ešte viac. O tom, ako ich rodiny, rodiny Slovákov, zachránili Židov pred istou smrťou, však rozprávajú, akoby to bolo včera. Hoci hlavnými hrdinami ich príbehov sú ich rodičia či príbuzní, ktorí vtedy boli dospelí, niesli bremeno zodpovednosti na svojich pleciach a dnes už väčšinou nežijú, predsa len odznievajú v relácii autentické svedectvá o dobe, ľudskom charaktere a víťazstve nad smrťou. Slováci otvorili dvere známym, ale často neznámym. Ohrozili tak svoje vlastné rodiny a životy, veď keby ich boli odhalili, čakalo by ich väzenie a smrť. Napriek tomu neváhali, keď išlo o pomoc a darovali svojím skutkom život.
Relácia Encyklopédia spravodlivých prináša autentické svedectvá Slovákov, ktorí zachránili Židov pred holokaustom.
Nie všetci, ktorí pomáhali, ale mnohí z nich, konkrétne 584 Slovákov získalo titul Spravodlivý medzi národmi. V prepočte na počet obyvateľov patríme ku krajinám s najvyšším číslom ocenených.
Relácia sa vysielala pravidelne od roku 2014 do januára 2024 a odvysielali sme vyše 100 častí. V tomto okamihu bolo zmapované všetko, čo bolo možné. Cyklus však ostal otvorený a ak sa objaví ďalší dosiaľ neobjavený príbeh, bude spracovaný...
Ak poznáte nejaký príbeh z Vášho okolia, napíšte nám na: encyklopediaspravodlivych@rtvs.sk

Autorka námetu a redaktorka relácie: Dagmar Mozolová

Archív relácií nájdete tu:
Popis epizódy
Arpád