Humorparty

Pravidelný zábavný retro týždenník, ktorý mapuje 95. ročnú históriu slovenského rozhlasového vysielania, prostredníctvom žánru, ktorý v nej zohrával mimoriadnu úlohu.
Rozhlasový humor je pojem jedinečný. Predbehol divadlo, film i televíziu. Bol aktuálny, reflektoval dobu a pomery, bol satirický, odvážny, často aj dobovo poplatný. Bol priekopníkom a ohlasoval spoločenské zmeny. Držal prst na tepe doby a preto bol vždy pod drobnohľadom.
V každom prípade, nikdy nezabudol na svoju základnú povinnosť. Vždy predovšetkým zabával, rozdával smiech, a vo svojich najlepších okamihoch aj nádej na lepší život. Obsiahol všetky poslucháčske vrstvy. Bol ľudový, regionálny, celospoločenský, aj svetový a intelektuálny. Vo svojej bohatej histórii mapoval dobové zlozvyky, stereotypy a nešváry, z ktorých väčšina prežíva dodnes. Vždy lákal a dával možnosť najvýznamnejším slovenským spisovateľom a humoristom. Možno povedať, že v rozhlase si brúsili ostrohy takí majstri ako J. Kalina, Milan Mlsna, F. Dibarbora, J. Hanúsek, L+S, Štepka a Markovič, Andrásy a Vacvalová, Ivan Krajíček, Radič a Filip, a mnohí ďalší...
Úlohou našej relácie je, prejsť sa bohatým archívom rozhlasového humoru, od Košíc, cez B. Bystricu, po Bratislavu. Chronologicky si spomenúť na populárne humoristické relácie, významných tvorcov a interpretov, ktorí zanechali stopu v pamäti poslucháčov.
To všetko so sprievodným slovom humoristu Rasťa Piška, ktorý zaradí jednotlivé ukážky do dobových a spoločenských reálií.

Vysiela sa v sobotu od 11:30 do 12:00
Popis epizódy
Humor podľa abecedy