Štúdio svet

Magazín zahraničných spravodajcov venovaný zaujímavostiam, ktoré sa dejú za hranicami Slovenska.
Vysiela sa: sobota 10:05 - 11:00, repríza v nedeľu o 19:05.
Popis epizódy
Veci sa v čase menia. Mení sa svet a mení sa aj štúdio svet. Ako? Dozviete v dnešnom vydaní rozhlasovej cesty okolo sveta. Začneme unikátnou reportážou z Južnej Ameriky, ktorú v závratnej nadmorskej výške nahral Dušan Ruppeldt, prvý slovenský spravodajca v zahraničí. Zaznamenal ju na magnetofón pred viac ako 60 rokmi a priblížil tak poslucháčom v Československu život v divokých Andách aj v Lime, hlavnom meste Peru.
Gregor Martin Papucsek sa z Budapešti ozýva už 30 rokov a za ten čas poslal do štúdia svet približne 1000 príspevkov. Nápady na ne si spočiatku písal do zápisníka, ktorý mal na nočnom stolíku. Dnes to už nerobí. Aj to nám prezradil v rozhovore, ktorý doplníme prechádzkou po jeho pracovisku, teda po Budapeštianskom parlamente.
Mária Mikušová sa ako zahraničná spravodajkyňa ocitla v Ruskej federácii. Pre svoju prácu neváhala sem-tam sadnúť v Bratislave do auta a prepraviť sa do Moskvy. O aute aj o riskantnom presune v rámci hviezdneho mestečka Bajkonur bude reč v našej spomienke na jedinú rozhlasovú reportáž spod štartujúcej rakety.
Od prvého nápadu, čo poslucháčovi ponúknuť cez nahratie respondentov, ruchov či zvukovej kulisy a ich spracovanie, ďalej napísanie, kontrolu a načítanie príspevku až po konečné odvysielanie - to je dlhá cesta. Začína a končí sa však na rovnakom mieste - na produkcii. Zastavíme sa tam. Skutočné diamanty budeme obdivovať v Múzeu diamantov v Tel Avive.
Anna Šípošová, ktorá prah inštitúcie prekročila v roku 1996 pripravuje nielen rozhlasové, ale aj televízne príspevky, ktoré ju motivujú. S televíznym štábom už zablúdila do Ugandy či Iraku, kde sa jej podarilo zablúdiť. Ako to dopadlo, sa dozviete z jej rozprávania.
Napokon nám stúpne adrenalín s Martinom Rajecom. Do štúdia svet prispieval zo Spojených štátov amerických a povie o svojom najväčšom strachu v živote, s ktorým sa stretol v Afganistane. Poradí aj ako nezabúdať.
Netradičné vydanie štúdia svet, ktorým si pripomíname 95. výročie rozhlasového a 65. výročie televízneho vysielania, moderuje Elena Seeber. Príjemné cestovanie okolo sveta v čase!