Délidő - Čas poludnia

A Pátria Rádió szombaton délelőtt heti rendszerességgel jelentkező élő közéleti-politikai társalgóműsora. A vendégszék/ek/ben egy vagy több vendéggel, s amelynek - a hallgatók érdeklődésének köszönhetően - 2013 októberében már az 500. adása volt. A kendőzetlen vélemények és az egyenes kérdések műsora ez azoknak, akiket joggal érdekel, hogy mi történik itt és most, illetve milyen hatással lesz, lehet mindez közéletünk jövőjére.
Každú sobotu naživo vysielané talk-show Rádia Patria, ktoré – vďaka záujmu poslucháčov – v októbri 2013 malo už svoju 500. reprízu! Je to program, v ktorom moderátor a jeho pozvaný hosť (hostia) v dialógu priamych otázok a otvorených, neskrývaných odpovedí či názorov diskutujú o problémoch rezonujúcich v našom každodennom verejnom živote; resp. o tom, že tieto aktuálne témy aké dosahy môžu mať v budúcnosti.

Vysiela sa: sobota|szombat 11:05 -12:00.

Popis epizódy
A nyolcvankilencben megdőlt pártállami rendszerrel való szembenállásnak, már akik vállalták, egyfajta erkölcsi megfontolás volt-e az alapja? A szükségszerűen illegálisan működő Csehszlovákiai Magyar Kisebbség Jogvédő Bizottságában végzett tevékenységet már egy rendszerváltoztatás előkészületének, vagy inkább a határozott ellenzéki magatartás célzatosan csak a kisebbségi jogvédelemre összpontosító formájának lehet/lehetett tekinteni? Az 1990-ben alakuló szlovákiai magyar pártpolitika vajon miért éppen az évtizedeken át különös erővel tiltott kereszténydemokrata irányból szerveződött a legnehezebben? És személyes résztvevőként miként emlékezik a pont ’89. november 18-án, A csehszlovákiai magyar értelmiségi lét címen Vágsellyén tartott találkozóra? Gyurgyík Lászlóval, a rendszerváltó nemzedék akkor 35 éves tagjával Miklósi Péter beszélget.