Délidő - Čas poludnia

A Pátria Rádió szombaton délelőtt heti rendszerességgel jelentkező élő közéleti-politikai társalgóműsora. A vendégszék/ek/ben egy vagy több vendéggel, s amelynek - a hallgatók érdeklődésének köszönhetően - 2013 októberében már az 500. adása volt. A kendőzetlen vélemények és az egyenes kérdések műsora ez azoknak, akiket joggal érdekel, hogy mi történik itt és most, illetve milyen hatással lesz, lehet mindez közéletünk jövőjére.
Každú sobotu naživo vysielané talk-show Rádia Patria, ktoré – vďaka záujmu poslucháčov – v októbri 2013 malo už svoju 500. reprízu! Je to program, v ktorom moderátor a jeho pozvaný hosť (hostia) v dialógu priamych otázok a otvorených, neskrývaných odpovedí či názorov diskutujú o problémoch rezonujúcich v našom každodennom verejnom živote; resp. o tom, že tieto aktuálne témy aké dosahy môžu mať v budúcnosti.

Vysiela sa: sobota|szombat 11:05 -12:00.

Popis epizódy
A nyugdíjasok száma világszerte, így természetesen Szlovákiában is évről évre növekszik. Jogos hát szóba hozni, hogy az országban ezzel arányosan bővül-e az irántuk tanúsított társadalmi figyelem és kormányzati gondoskodás? Miképp azt is érdemes feszegetni, hogy az idősellátás markáns gondjait érintően – a rendszerváltás óta eltelt évtizedekben – nálunk miért inkább csak ötletelés zajlik a szépkorúak helyzetének kielégítő javulása helyett?! Így a támogató megértés is jobbára deklarációk szintjén jelenik meg, mintsem a konkrét segítség formájában. Akár csak egyetlen példát felhozva: vajon országosan a kívánt arányban gyarapszik-e a tartós ellátásra szoruló várakozók – és az idősotthonok férőhelyeinek száma? Vagy érdemes egyszerűen azt felvetni, hogy hogyan tekint az ország, úgymond, az idősügyre? Németh Gabriella szociális és családpolitikai szakértővel Miklósi Péter beszélget.