Parlamentné voľby 2023
Parlamentné voľby 2023

Délidő - Čas poludnia

A Pátria Rádió szombaton délelőtt heti rendszerességgel jelentkező élő közéleti-politikai társalgóműsora. A vendégszék/ek/ben egy vagy több vendéggel, s amelynek - a hallgatók érdeklődésének köszönhetően - 2013 októberében már az 500. adása volt. A kendőzetlen vélemények és az egyenes kérdések műsora ez azoknak, akiket joggal érdekel, hogy mi történik itt és most, illetve milyen hatással lesz, lehet mindez közéletünk jövőjére.
Každú sobotu naživo vysielané talk-show Rádia Patria, ktoré – vďaka záujmu poslucháčov – v októbri 2013 malo už svoju 500. reprízu! Je to program, v ktorom moderátor a jeho pozvaný hosť (hostia) v dialógu priamych otázok a otvorených, neskrývaných odpovedí či názorov diskutujú o problémoch rezonujúcich v našom každodennom verejnom živote; resp. o tom, že tieto aktuálne témy aké dosahy môžu mať v budúcnosti.

Vysiela sa: sobota|szombat 11:05 -12:00.

Popis epizódy
Németországban két hete lezajlott a szövetségi választás, viszont a kormányalakításban érdekelt pártok még csak az ország markáns megújulása irányait kereső egyeztetések elejénél tartanak. Vajon a lassú rajt egyetlen oka a Mutti, azaz Angela Merkel távozása, vagy az EU legerősebb állama mára a komolyabb társadalompolitikai dilemmák állapotába jutott-e? Tény, történelmének leggyengébb választási eredményét érte el a kereszténydemokrata CDU, annak kancellárjelöltjét: Armin Laschetet pedig többen gúnyolják, mint támogatják. A fiatalok zöme pedig a jövő gondjait forszírozó Zöldekre és a liberális FDP-re szavazott. Így ez az úgynevezett „két kis” párt lesz – miként mondani szokás – a kancellárcsináló! A kérdések egyike csak az, valóban megbíznak-e a népszerű Olaf Scholzban, aki a győztes SPD, tehát a szocdemek csúcsjelöltje, viszont pártjának egy erős szárnya vitathatatlanul neomarxista beállítottságú. Milyen irányba fog hát tisztulni ez az egyelőre ködös körkép, lesz-e karácsonyra már új kormánya Németországnak; és vajon megtörténhet-e, hogy Franciaország veszi át Európa vezető államának pozícióját? Minderről Sidó H. Zoltánnal, Miklósi Péter beszélget.