Tour de France 2022
Tour de France 2022

Délidő - Čas poludnia

A Pátria Rádió szombaton délelőtt heti rendszerességgel jelentkező élő közéleti-politikai társalgóműsora. A vendégszék/ek/ben egy vagy több vendéggel, s amelynek - a hallgatók érdeklődésének köszönhetően - 2013 októberében már az 500. adása volt. A kendőzetlen vélemények és az egyenes kérdések műsora ez azoknak, akiket joggal érdekel, hogy mi történik itt és most, illetve milyen hatással lesz, lehet mindez közéletünk jövőjére.
Každú sobotu naživo vysielané talk-show Rádia Patria, ktoré – vďaka záujmu poslucháčov – v októbri 2013 malo už svoju 500. reprízu! Je to program, v ktorom moderátor a jeho pozvaný hosť (hostia) v dialógu priamych otázok a otvorených, neskrývaných odpovedí či názorov diskutujú o problémoch rezonujúcich v našom každodennom verejnom živote; resp. o tom, že tieto aktuálne témy aké dosahy môžu mať v budúcnosti.

Vysiela sa: sobota|szombat 11:05 -12:00.

Popis epizódy
Május 8-a már 77 éve a II. világháború végét jelző győzelem napja, az Európai Unióban az Örömódával ünnepelt Európa-nap is. Ez idén azonban – emelkedettség helyett – Putyin katonai agressziója mérgezi Európa békéjét; sőt, Moszkva Ukrajnát megszálló hódító háborúval akarja aláásni a háromnegyed évszázada fennálló nemzetközi világrendet! Mi az hát, amit a háború szörnyű képsorai láttán az erkölcsi és az emberiességi princípiumok szerint át kellett, át kell értékelnünk magunkban? Mekkora cinizmus újfasizmussal nácitlanítást és béketeremtést hirdetni? Miért hisznek a diktátorok a saját cáfolhatatlanságukban; egy érett nemzet miért nem hangsúlyozza folyvást a saját nagyságát; és autokrataként vajon gólyalábról vagy a diktátori székről könnyebb lepotyogni? A harmadik hónapja tartó háború puskaporos levegőjében miként vélekedik minderről az az íróember, aki kötelező katonáskodásának két éve alatt sem fogott fegyvert a kezébe?! Hodossy Gyulával, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnökével Miklósi Péter beszélget.