Délidő - Čas poludnia

A Pátria Rádió szombaton délelőtt heti rendszerességgel jelentkező élő közéleti-politikai társalgóműsora. A vendégszék/ek/ben egy vagy több vendéggel, s amelynek - a hallgatók érdeklődésének köszönhetően - 2013 októberében már az 500. adása volt. A kendőzetlen vélemények és az egyenes kérdések műsora ez azoknak, akiket joggal érdekel, hogy mi történik itt és most, illetve milyen hatással lesz, lehet mindez közéletünk jövőjére.
Každú sobotu naživo vysielané talk-show Rádia Patria, ktoré – vďaka záujmu poslucháčov – v októbri 2013 malo už svoju 500. reprízu! Je to program, v ktorom moderátor a jeho pozvaný hosť (hostia) v dialógu priamych otázok a otvorených, neskrývaných odpovedí či názorov diskutujú o problémoch rezonujúcich v našom každodennom verejnom živote; resp. o tom, že tieto aktuálne témy aké dosahy môžu mať v budúcnosti.

Vysiela sa: sobota|szombat 11:05 -12:00.

Popis epizódy
Hamarosan 30 éve lesz, hogy 1992 júniusában lejárt a ’89-es rendszerváltás utáni első szabad parlamenti választáson alakult, akkor csak kétéves mandátumot kapott szlovák parlament megbízatási ideje. Hogyan működött ez a képviselő-testület, amelyben a különböző pártlistán összesen 23 magyar képviselő jutott mandátumhoz. Ebből az Együttélés–MKDM frakcióban 13-an, az akkori VPN–FMK kormánykolalíció frakciójában öten. E 24 hónap alatt vajon korrekt volt-e az együttműködésük, vagy inkább a súrlódások voltak gyakoribbak a magyar képviselők között, ha végül is a ’92-es választás előtt nem sikerült megegyezni a sokáig remélt hárompárti közös magyar koalícióban? És ennek emléke napjainkban már a megélt felismerések érzetét keltheti-e a mai választókban – most a Szövetség-párt platformjainak összekülönbözései láttán?... Agárdy Gáborral, a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom egyik alapítójával és a szóban forgó