Délidő - Čas poludnia

A Pátria Rádió szombaton délelőtt heti rendszerességgel jelentkező élő közéleti-politikai társalgóműsora. A vendégszék/ek/ben egy vagy több vendéggel, s amelynek - a hallgatók érdeklődésének köszönhetően - 2013 októberében már az 500. adása volt. A kendőzetlen vélemények és az egyenes kérdések műsora ez azoknak, akiket joggal érdekel, hogy mi történik itt és most, illetve milyen hatással lesz, lehet mindez közéletünk jövőjére.
Každú sobotu naživo vysielané talk-show Rádia Patria, ktoré – vďaka záujmu poslucháčov – v októbri 2013 malo už svoju 500. reprízu! Je to program, v ktorom moderátor a jeho pozvaný hosť (hostia) v dialógu priamych otázok a otvorených, neskrývaných odpovedí či názorov diskutujú o problémoch rezonujúcich v našom každodennom verejnom živote; resp. o tom, že tieto aktuálne témy aké dosahy môžu mať v budúcnosti.

Vysiela sa: sobota|szombat 11:05 -12:00.

Popis epizódy
Tény, hogy Szlovákiában nem a jogos kívánalmaknak megfelelően működik az egészségügyi ellátás feltételrendszere. Sőt, a hazai egészségpolitika objektív elemzői szerint több tekintetben szánalmas helyzetben van. Már csak azért is, mert az alapkérdések sem világosak. Hogy milyen betegellátási rendszert akarunk és mitől működik majd ez a rendszer? Hogy megvannak-e távlatai, és mennyi pénz kell hozzá, meg hogy miért lesz érdeke az orvosnak meg a nővérnek, hogy itt maradjon?! Ami pedig a legégetőbb gond, hogy már nyakunkon van december 1-je, amikoris az országban több mint 2100 szakorvos felmondása válik/válhat hatályossá, ha a kormányzat addig nem tudja lecsillapítani a 2011-es orvossztrájk után most másodízben zendülő orvosok felborzolt kedélyeit. Mi várja/várhatja hát nálunk hamarosan a pácienst? Pásztor Lászlóval, a Szlovákiai Magánorvosok Társulásának tiszteletbeli elnökével, Miklósi Péter beszélget.