Ars musica

Živé informácie, aktuality, publicistika, rozhovory, analýzy, reflexie – a najmä hudba v jej rôznych prejavoch a podobách.
Autori: Zuzana Adamkovičová, Ján Dúbravský, Mária Gavalová, Peter Zagar, Adrian Rajter, Tomáš Boroš, Melánia Puškášová, Jozef Červenka, Ľuboš Kovačech, Zuzana Eperješi.

Vysiela sa: v pondelok až piatok 10:00-12:00
Popis epizódy
V roku 1808 sa konala premiéra oratória stvorenie od Josepha Haydna. Predohru tohto diela môžeme ešte aj dnes považovať za vizionársky počin starnúceho skladateľa. Narodil sa francúzsky skladateľ Vincent D’Indy, ktorého hudba u nás nie je príliš frekventovanou záležitosťou. V roku 1892 sa narodil Ferde Frofé, ktorý sa preslávil najmä niekoľkonásobnou inštrumentáciou Rapsódie v modrom Georgea Gershwina. Jeho vlastné kompozície sú však rovnako hodnotné a väčšinou opisujú krásy americkej prírody. V roku 1927 sa v Baku narodil jeden z najvýznamnejších violončelistov 20. storočia Mstislav Rostropovič. Z úmrtí si pripomenieme najmä britského skladateľa Arthura Blissa, lotyšského autora Janisa Ivanovsa a nórskeho autora Haralda Saveruuda.