Ars musica

Živé informácie, aktuality, publicistika, rozhovory, analýzy, reflexie – a najmä hudba v jej rôznych prejavoch a podobách.
Autori: Zuzana Adamkovičová, Ján Dúbravský, Mária Gavalová, Peter Zagar, Adrian Rajter, Tomáš Boroš, Melánia Puškášová, Jozef Červenka, Ľuboš Kovačech, Zuzana Eperješi.

Vysiela sa: v pondelok až piatok 10:00-12:00
Popis epizódy
Porekadlo: „Zíde z očí, zíde z mysle“... sa stáva na Slovensku smutnou tradíciou. A preto ju narušíme v piatkovom vysielaní relácie Ars Musica. Prostredníctvom rozhlasového mostu bude Peter Dan Ferenčík hostiť vo virtuálnom rozhovore z Banskobystrického štúdia slovenského skladateľa Adriana Demoča, ktorý žije prevažne v Španielsku. Demoč však vyštudoval hudobnú kompozíciu na brněnskej JAMU a tak sa dostal do kategórie skladateľov, na ktorých sa na Slovensku pravidelne zabúda. V druhej polovici do vysielacieho štúdia Rádia Devín prijal pozvanie slovenský skladateľ Daniel Chudovský. Jeho životná cesta je trochu podobná – vyštudoval hudobnú kompozíciu na HAMU v Prahe a jeho diela zazneli predovšetkým v interpretácii viacerých českých orchestrov. Pritom pochádza z Banskej Bystrice. V Žiline študoval (okrem iného) aj kompozíciu na štátnom konzervatóriu. Adriána Demoča a Daniela Chudovského si v piatkovom vysielaní oficiálne privlastníme a zaradíme ich medzi slovenských súčasných skladateľov.