Hrdinovia

Téma hrdinstva je stará vari ako ľudstvo samo. Každý národ má svojich hrdinov: naozajstných, idealizovaných, alebo aspoň vybájených. Hrdinovia sú rodinným striebrom všetkých kultúr a neodmysliteľnou súčasťou učebníc.
Čo je to vlastne hrdinstvo? Kto sú skutoční hrdinovia našej histórie a súčasnosti? Ako sa historicky mení archetyp hrdinu a čo všetko na to vplýva? Dá sa obraz hrdinu zneužiť? Môže hrdina vzniknúť na spoločenskú objednávku?
Má ideál hrdinstva zmysel aj dnes?
Tieto (a ďalšie) otázky inšpirovali vznik cyklu rozhlasových dramatizácií Hrdinovia autora Pavla Smolíka, ktorý pre poslucháčov Slovenského rozhlasu pripravujeme na rok 2022. Rozohráme v ňom príbehy skutočných historických postáv, ktorých život sa nejakým spôsobom dotýka tejto zaujímavej a bytostne dôležitej témy.

Popis epizódy
Pax / Iste každý z nás počul o bohovi Marsovi. V starorímskej mytológii to bol boh vojny. Viete však ako sa volala starorímska bohyňa mieru? Jej meno je Pax. Nie náhodou sme piatemu pokračovaniu cyklu Hrdinovia dali názov práve podľa jej mena pretože v ňom pôjde o mier. Často sa zvykne používať slovné spojenie „bojovať za mier“. Mier však zväčša vzniká práve naopak: tak, že sa nebojuje... Pozývame vás počúvať napínavý príbeh o dramatických udalostiach, pri ktorých bol mier vážne ohrozený a ktoré priviedli ľudstvo takmer k sebazničeniu! Dramaturgia: Dominika Udvorková Hudobná dramaturgia: Pavol Smolík a Marek Kundlák Majster zvuku: Milan Greguš Účinkujú: Přemysl Boublík, René Jankovič a Erik Michálek Účinkujú: Přemysl Boublík, René Jankovič a Erik Michálek