Hrdinovia

Téma hrdinstva je stará vari ako ľudstvo samo. Každý národ má svojich hrdinov: naozajstných, idealizovaných, alebo aspoň vybájených. Hrdinovia sú rodinným striebrom všetkých kultúr a neodmysliteľnou súčasťou učebníc.
Čo je to vlastne hrdinstvo? Kto sú skutoční hrdinovia našej histórie a súčasnosti? Ako sa historicky mení archetyp hrdinu a čo všetko na to vplýva? Dá sa obraz hrdinu zneužiť? Môže hrdina vzniknúť na spoločenskú objednávku?
Má ideál hrdinstva zmysel aj dnes?
Tieto (a ďalšie) otázky inšpirovali vznik cyklu rozhlasových dramatizácií Hrdinovia autora Pavla Smolíka, ktorý pre poslucháčov Slovenského rozhlasu pripravujeme na rok 2022. Rozohráme v ňom príbehy skutočných historických postáv, ktorých život sa nejakým spôsobom dotýka tejto zaujímavej a bytostne dôležitej témy.

Popis epizódy
Časť 14.: Všetko ako má byť! / Stať sa hrdinom, na to treba zvláštnu súhru okolností. Veď ťažko vykonáte heroický skutok, ak ležíte doma na pohovke. V prípade hlavného predstaviteľa nášho najnovšieho príbehu, pekára Charlesa Joughina, sa však takéto zvláštne okolnosti pospájali: prežil potopenie obrovskej cestovnej lode, kadečo zaujímavé pritom zažil a osožné vykonal. Dramaturgia: Dominika Udvorková a Jana Hevešiová