Nový športový kanál RTVS

Otázky a odpovede

Otázky a odpovede

Bude možné pozerať zápasy a programy okruhu Šport aj z archívu?

Áno, ak budeme mať na archiváciu podujatia práva. Väčšinou pôjde o obmedzené časové úseky, zväčša cca 14 dní po odvysielaní. Všetko závisí od konkrétneho podujatia.


Budú fungovať online prenosy okruhu Šport na webe? Je to len otázka času alebo sa to vôbec neplánuje?

Áno, pokiaľ budeme mať na vysielanie cez internet práva. Ak nie, takýto stream nebude možné sledovať.


Nemám TV, budem môcť športový kanál sledovať online?

Áno, ak budeme mať na vysielanie cez internet práva. Každé podujatie je totiž definované v zmluve inak, preto sa všetko bude odvíjať od konkrétnych podmienok daného podujatia. Ak to podmienky nebudú dovoľovať, takýto stream nebude možné sledovať.


Môžem si zápas odvysielaný na Športe dať na svoj YouTube kanál?

Nie. Všetky práva na multimediálny obsah totiž patria držiteľom (vlastníkom) práv na jednotlivé podujatia. Tí na šírenie udeľujú licencie, spravidla za finančnú protihodnotu.


Ako si naladím nový športový okruh ?

Šport RTVS si naladia diváci na všetkých distribučných platformách. Na satelite Astra 23,5°E sa nová programová služba bude dať naladiť na frekvencii 11.954 MHz, pol. H, SR 29900, FEC 2/3, DVB-S2. V pozemnom vysielaní bude dostupná v štandarde DVB-T /MPEG-4 aj v progresívnom štandarde DVB-T2/HEVC. V káblovej a IPTV distribúcii bude športový kanál zaradený rovnako, ako zvyšné verejnoprávne programy.


Bude okruh Šport dostupný aj cez SKYLINK vo vysokom rozlíšení?

Športová televízia RTVS bude dostupná len vo vysokom rozlíšení a to bez ohľadu na distribučnú platformu. Teda áno, aj na Skylinku.


Mám Skylink, naladí sa mi nový okruh automaticky?

V princípe platí, že Šport by sa mal divákom zobrazovať automaticky. V prípade, že sa tak nestane, odporúčame divákom satelitnej televízie Skylink manuálne si preladiť satelitné prijímače, alebo použiť tzv. funkciu „fastscan", čo závisí od typu satelitného prijímača. Účastnícke karty Skylink aj satelitné karty RTVS budú automaticky aktualizované o možnosť dekódovať nový televízny okruh RTVS Šport.

Bude športové vysielanie spoplatnené?

Vysielanie športovej televízie bude voľne dostupné v terestrickej distribúcii a zaradené v základnom balíku platených služieb káblových a satelitných poskytovateľov, rovnako ako zvyšné programy verejnoprávneho vysielania – Jednotka, Dvojka a Trojka.


Ako táto zmena ovplyvní vysielanie programových služieb Jednota, Dvojka a Trojka?

Spustenie štvrtého okruhu kvalitatívne neovplyvní satelitnú ani káblovú distribúciu stávajúcich televíznych kanálov. Terestrická distribúcia prejde obmenou. Bude ukončené šírenie programových služieb RTVS v kompresnom formáte MPEG-2. Tým bude možné kapacitu verejnoprávneho multiplexu využívať oveľa efektívnejšie. V DVB-T bude šírená Jednotka a športový kanál v HD rozlíšení a Dvojka a Trojka v SD rozlíšení. V DVB-T2 bude šírená Dvojka a športový kanál v HD rozlíšení, pričom športový kanál v kompresnom systéme HEVC. /Na túto skutočnosť sme obzvlášť pyšní.


Prečo dochádza k týmto zmenám?

Technologický pokrok, ktorý môžeme vidieť okolo seba, je rýchly a všetci sa potrebujeme prispôsobiť tomuto vývoju. RTVS chce svojim divákom prinášať nielen obsahovo, ale aj technicky kvalitné vysielanie. Z tohto dôvodu je nutné, aby RTVS pristúpila aj k takýmto technologickým zmenám.

RTVS v priebehu 13.decembra ukončí vysielanie svojich programových služieb v terestriálnej distribúcií v SD rozlíšení vo formáte MPEG-2. Po tomto termíne SD verzie programových služieb Dvojka a Trojka prejdú v rovnakom rozlíšení do formátu DVB-T/MPEG-4.


Ako zistím, že práve ja môžem prísť o televízne vysielanie RTVS?

Ak prijímate televízne vysielanie na klasickú anténu a máte televízor staršieho typu, ktorý podporuje výlučne štandard DVB-T/MPEG-2 resp. používate zariadenie vyrobené skôr ako v roku 2011, bude potrebné, aby ste si toto zariadenie vymenili za novší typ. Ak máte zariadenie staršie ako 6-7 rokov je potrebné, aby ste si overili či váš prijímač podporuje kompresný štandard DVB-T/MPEG-4.


Potrebujem si kúpiť nový televízor alebo set top box ?

V prípade, že váš prijímač v súčasnosti podporuje iba kompresný systém MPEG-2 budete potrebovať nové zariadenie. Kúpa set top boxu je lacnejším riešením, stojí niekoľko desiatok eur.


Kde sa dá zakúpiť novší typ set top boxu a aké minimálne parametre musí mať?

Set top box je možné zakúpiť si v každom obchode s elektronikou. Odporúčame, aby nový TV prijímač alebo nový set top box podporoval vysielanie v štandarde DVB-T2/HEVC/MPEG-4.

Aby ste neprišli o príjem Jednotky, Dvojky a Trojky musí podporovať minimálny štandard DVB-T/MPEG-4.

Uvedené technické riešenie dlhodobo občanom odporúča aj Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb Slovenskej republiky.


Som divákom satelitnej televízie Skylink, potrebujem urobiť nejaké kroky, aby som o vysielanie neprišiel?

Ak sledujete satelitnú televíziu, programová ponuka vašich kanálov sa automaticky rozšíri o nový kanál RTVS – Šport. V opačnom prípade odporúčame po 16-tom decembri spustiť automatické ladenie kanálov.


Kedy RTVS ukončí vysielanie podporované staršími set top boxmi?

RTVS 13. decembra prepne vysielanie svojich programových služieb v terestriálnej distribúcií z formátu MPEG-2 na formát MPEG-4.


Čo mi to ako divákovi prinesie? Pocítim rozdiel?

Prechod z kompresného formátu MPEG-2 na MPEG-4 umožní RTVS vytvoriť kapacitný priestor na zaradenie štvrtého programu do siete verejnoprávneho multiplexu. Technický pokrok napreduje a veľká väčšina domácností je na túto zmenu už dnes pripravená. Veríme, že príchod novej atraktívnej programovej služby, navyše v predvianočnom čase, uľahčí toto rozhodnutie domácnostiam, ktoré doposiaľ s výmenou starých prijímačov váhali.