Bratislavská lýra sa vráti v sérii pútavých dokumentárnych filmov

Bratislavská lýra sa vráti v sérii pútavých dokumentárnych filmov

Viac ako 140 osobností zo sveta česko-slovenskej aj zahraničnej hudobnej scény, unikátne archívne materiály zachytávajúce nielen atmosféru festivalu, ale aj scenérie Bratislavy posledných troch desaťročí minulého storočia. A k tomu neopakovateľné zážitky i polemiky, ktoré sa vynárajú v spomienkach na medzinárodný hudobný festival Bratislavská lýra. Toto všetko ponúka nový 10-dielny cyklus dokumentov pod názvom ZLATÁ LÝRA, ktorý sa už v septembri objaví na obrazovke Dvojky.

Jeho uvedenie je v tomto roku viac ako symbolické. Znelka Medzinárodného festivalu tanečných piesní, ktorý o dva roky zmenil názov na Bratislavskú lýru, zaznela prvýkrát pred 50 rokmi, 23. júna 1966. Hneď po prvom ročníku sa festival dostal do pozornosti európskej hudobnej scény. Nielenže upriamil pozornosť na malú krajinu v srdci Európy, ale stal sa rovnocenným partnerom ostatných európskych festivalov populárnej hudby združených vo Federation of International Festivals Organization. Od svojho vzniku v roku 1966 bol v socialistickom Československu vždy akýmsi závanom slobody, keďže na ňom účinkovali nielen najlepší československí interpreti, ale aj celý rad zahraničných hviezd prvej veľkosti.

„Televízny cyklus dokumentov Zlatá lýra je poctou organizátorom a všetkým tým, ktorý napriek náročným podmienkam presadili založenie a existenciu festivalu“, povedal na margo projektu producent Patrik Pašš.  Cyklus však nie je iba sumárom udalostí, ktoré sa viažu výlučne k festivalu. Tvorcovia si dali za cieľ ukázať, ako na charakter festivalu a jeho jednotlivých ročníkov vplývala celková spoločenská a politická situácia, ako jeho tvár formovali udalosti i konkrétni jednotlivci, medzi ktorých patril aj slovenský fotograf svetového mena Dežo Hoffman. „Bolo neuveriteľne zaujímavé sledovať, s akým veľkým dôvtipom museli pracovať organizátori, aby získali niektorých umelcov a  prekonali rôzne prekážky vtedajšieho režimu“ hovorí dramaturg Róbert Valovič

.

Popri výpovediach známych osobností –  organizátorov, spevákov, skladateľov a textárov,  pracovali tvorcovia aj s veľkým množstvom filmového archívneho materiálu,  fotografiami, bulletinmi, zápisnicami. Práce na tvorbe samotného cyklu trvali viac ako tri roky, avšak kompletizácia informácií o Bratislavskej lýre  trvala dramaturgovi Robovi Valovičovi takmer 10 rokov. Pátral  v obrazových archívoch Slovenskej a Českej televízie, Slovenského filmového ústavu, v materiáloch Slovkoncertu archivovaných v Národnom archíve SR, nahrával si rozhovory pamätníkov, počúval stovky hodín zvukového záznamu z archívu Slovenského rozhlasu.

Cyklus dokumentov Zlatá lýra v réžii Petra Hledíka produkovala spoločnosť TRIGON PRODUCTION v koprodukcii s RTVS. Prvú časť uvidia diváci Dvojky 13. septembra 2016.

Informácie RTVS poskytla Jana Motyčková.

Živé vysielanie ??:??

Televízia