VIDEO: Predstavili sme nový formát RTVS Zem spieva

VIDEO: Predstavili sme nový formát RTVS Zem spieva

(RTVS/TASR) - Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika, programový riaditeľ televíznej časti RTVS Tibor Búza a režisér Zem spieva Peter Núñez zo spoločnosti Nunez NFE dnes médiám a verejnosti v krásnych priestoroch sídla SĽUK-u v Rusovciach predstavili nový formát Zem spieva, ktorý má na nohy postaviť celé Slovensko. 


Zľava - režisér Zem spieva Peter Núñez, programový riaditeľ televíznej časti RTVS Tibor Búza a generálny riaditeľ RTVS Václav Mika na dnešnom predstavení šou Zem spieva. Foto: RTVS

Tvorcovia dali formátu názov na počesť Karola Plicku, významného výtvarníka, fotografa, filmového režiséra, kameramana, folkloristu a hudobného vedca. Ide o historicky prvú televíznu súťaž, v ktorej sa predstavia folklórne súbory a skupiny, tanečníci a speváci tradičnej ľudovej hudby zo všetkých kútov Slovenska. " Má to byť niečo, čo na Slovensku v takejto mediálnej a projektovej podobe ešte doposiaľ nebolo," povedal generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.


Riaditeľ Sekcie programu televíznej časti RTVS Tibor Búza dodal, že folklórom v hlavnom vysielacom čase a týmto typom programu sa vo verejnoprávnej televízii zaoberali od roku 2013. "Vyrešeršovali sme viac ako 200 - 250 formátov z celého sveta," doplnil s tým, že počas prieskumu podobných zahraničných súťaží bol v hre i zaujímavý formát z Pobaltia či maďarskej verejnoprávnej televízie.  

K výslednému formátu sa napokon dostali vďaka spolupráci so spoločnosťou NFE režiséra a producenta Petra Núňeza. "Podarilo sa dať dohromady veľmi dobrú zostavu ľudí, zaangažovať špičkovú zostavu profesionálov, ktorí sú v porote, poznajú celé folklórne podhubie na Slovensku. Folklór je zaujímavý aj pre ľudí, ktorí nie sú iba pri televízii, ale pre ľudí na sociálnych sieťach a na webe," dodal T. Búza.


Dominika Zeleníková, jedna z moderátoriek Zem spieva. Foto: RTVS

Do projektu sa zaregistrovalo 2000 interpretov, 350 neprofesionálnych interpretov (jednotlivcov a súborov) sa nakoniec predstavilo na kastingoch v Múzeu slovenskej dediny v Martine. Celkovo 63 folklórnych formácií - spevákov, tanečníkov, hudobníkov, súborov, ktoré budú reprezentovať pestrofarebnosť slovenských regiónov a krásu slovenského folklóru, sa bude prezentovať v šou počas desiatich týždňov.

Dve semifinálové kolá a finále, v ktorom budú o víťazovi hlasovať samotní diváci, budú vysielané naživo zo štúdia RTVS v Mlynskej doline. "Cieľom je nájsť čo najviac talentovaných ľudí, ktorí sa venujú folklóru na vysokej úrovni. Nehráme o peniaze, nesúťažíme o vecné ceny, súťažíme o morálnu prestíž, že sme folkloristi, ktorí zaujali čo najviac divákov na Slovensku," povedal pre TASR Tibor Búza.

Na stoličky porotcov zasadnú odborníci na folklórny spev, tanec a hudbu Alžbeta Lukáčová, Lenka Konečná, Barbora Morongová, Vladimír Michalko a Samuel Smetana (podrobné informácie o porote nájdete TU). Divákov budú reláciou sprevádzať nové tváre. Úlohy moderátorov sa zhostili mladí ľudia zo zoskupenia S hudbou vesmírnou.


Václav Mika a Tibor Búza s moderátormi S hudbou vesmírnou. Foto: RTVS

Pár dní pred štartom nového formátu ho režisér Peter Núňez považuje za "veľmi tenký ľad". "Mám z toho stiahnutý žalúdok a veľmi sa bojím, aby dôvera, ktorá bola do toho vložená, energia a investícia, aby dopadla dobre," uviedol tvorca novinky, ktorá by nemala uraziť konzervatívnu časť folklórnej obce a novým fanúšikom folklóru by mala prostredníctvom emócií a momentov otvoriť dvere. Premiérovú časť Zem spieva uvidia diváci v sobotu 28. januára o 20:25 na Jednotke. 

Dôležité informácie o Zem spieva


* Začíname už v sobotu 28. januára o 20:25 na Jednotke.
* Celkovo odvysielame 10 dielov (+ špeciálny zostrih) – 7 epizód z kastingov a nakrúcaní v štúdiu, v ktorých sa predstaví 63 účinkujúcich, ktorých v kastingoch vybrala porota (kastingy sa konali na jeseň 2016 v Múzeu slovenskej dediny pri Martine), 2 živé prenosy zo semifinálových kôl a 1 finálové kolo vysielané v priamom prenose z Mlynskej doliny, v ktorom budú o víťazovi prostredníctvom SMS rozhodovať diváci.
* V semifinále a finále sa predstaví 63 účinkujúcich.
* V každej epizóde sa objavia 3 lokálpatrioti, ktorí predstavia spolu 9 súťažiacich (jednotlivcov, skupín alebo súborov) – to znamená, že spolu ich postúpilo 63.

Lokálpatrioti, ktorí sa predstavia v jednotlivých dieloch a reprezentujú regióny Slovenska:

východ: Kristína, Ondrej Kandráč, Michal Hudák, Junior, Igor Timko, Ľubica Čekovská, Marián Čekovský

stred: Marek Ťapák, Lukáš Latinák, Eňa Vacvalová, Peter Cmorík, Peter Marcin, Matej Tóth, Adriana Kučerová

západ: Andrej Bičan, Adela Banášová, Sajfa, Eva Máziková, Hana Gregorová, Nela Pocisková, Iveta Malachovská

Za ochotu a ústretovosť pri organizácii dnešného podujatia ďakujeme generálnemu riaditeľovi SĽUK-u Jurajovi Hamarovi a riaditeľovi umeleckej prevádzky SĽUK-u Marošovi Červenákovi.

Folklórnu šou Zem spieva budú môcť sledovať aj Slováci žijúci v zahraničí.
Program bude RTVS vysielať naživo aj cez online stream a bez geoblokácie.
Link na online vysielanie: https://www.rtvs.sk/televizia/live-1
Tak si ho budú môcť prostredníctvom internetového vysielania vychutnať kdekoľvek na svete, stačím im k tomu internetové pripojenie.

Generálny riaditeľ Václav Mika: „Priznám sa, že sa na prvý diel novej šou nesmierne teším a dnes je to o to viac, že nepostavíme na nohy celé Slovensko, ale cez internet aj našich rodákov žijúcich v zahraničí, ktorým domov často chýba."

Všetky časti novej šou Zem spieva nájdu diváci, po ich odvysielaní, aj v archíve na www.rtvs.sk.


Foto: RTVS

Galéria

IMG_6286.JPG IMG_6296.JPG IMG_6425.JPG IMG_6306.JPG IMG_6427.JPG IMG_6261.JPG IMG_6305.JPG IMG_6311.JPG IMG_6394.JPG IMG_6417.JPG

Živé vysielanie ??:??

Televízia