RTVS opäť zlomila rekord slovenského internetu

RTVS opäť zlomila rekord slovenského internetu

Slovenskí hokejoví fanúšikovia považujú sledovanie zápasov online za štandard, ktorý verejnoprávna RTVS pravidelne prináša už niekoľko rokov. Tento rok v spolupráci s telekomunikačnou spoločnosťou BENESTRA, s.r.o., priniesol verejnoprávny vysielateľ na trh novinku, a to online vysielanie vo Full HD rozlíšení. RTVS potvrdila dominantné postavenie na trhu a opäť prelomila rekord v sledovanosti na internete v objeme prenesených dát. 

RTVS je exkluzívnym licencovaným vysielateľom Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji na Slovensku a športovým priaznivcom umožňuje sledovať zápasy aj cez špeciálny web:  http://hokej.rtvs.sk.  „Sme radi, že sme tento rok dokázali až 50 000 divákom priniesť vysielanie v tej najvyššej kvalite. Za zvýšením dátového prenosu je snaha RTVS ponúknuť divákom na webe streamy hokejových prenosov v čo najvyššej kvalite a preto RTVS prvýkrát vysielala všetky zápasy aj vo Full HD kvalite – 1080p.“ dopĺňa Andrej Doležal, technický riaditeľ RTVS.

"Pre zaistenie takejto prevádzky bolo treba pre RTVS vyvinúť webovú mediálnu platformu, ktorá je schopná v jeden moment obslúžiť stabilne a kvalitne také veľké množstvo požiadaviek. Za zvyšovaním dátového prenosu je kombinácia vyššieho počtu divákov a vyššej kvality online vysielania. Tento rok sme prvýkrát vysielali všetky zápasy vo Full HD kvalite." povedal Roman Fordinál, konateľ spoločnosti Comsultia, ktorá webový portál online vysielania pre RTVS vyvinula a spravuje.

webyy.png

Už počas minulého roka diváci sledovali zápasy online v maximálnom rozlíšení 720p. Požiadavky divákov však neustále rastú a technické zabezpečenie prenosov musí rásť spolu s nimi. Prenosy majstrovstiev sveta si preto vyžadovali ešte intenzívnejšie prípravy ako minulý rok. „Tohtoročné majstrovstvá sveta znamenali generačnú zmenu v kapacite prepojenia slovenských operátorov. Do prípravy siete sme vložili veľké úsilie, aby zvládala obrovský záujem divákov. To sa samozrejme odrazilo aj na samotnom dátovom toku,“ vysvetľuje Augustín Revák, technický riaditeľ BENESTRA, s.r.o.

Okrem už tradičného vysielania na webe pripravila RTVS aj ďalšiu novinku – ako prvý vysielateľ na Slovensku ponúkla RTVS sledovanie alternatívnych zápasov (31) aj pre smart televízory prostredníctvom platformy HbbTV.

RTVS tento rok prinesie športovým priaznivcom tradičné online vysielanie v najvyššej kvalite aj z najznámejších cyklistických pretekov Tour de France.
 

Živé vysielanie ??:??

Televízia