RTVS si poistila práva na ďalšie futbalové šampionáty, od 2018 bude vysielať aj priateľské zápasy našich futbalistov

RTVS si poistila práva na ďalšie futbalové šampionáty, od 2018 bude vysielať aj priateľské zápasy našich futbalistov

RTVS ZÍSKALA PRÁVA NA ĎALŠIE FUTBALOVÉ ME A KVALIFIKÁCIE MS, SÚČASŤOU SÚ AJ PRIATEĽSKÉ ZÁPASY SLOVENSKEJ REPREZENTÁCIE

Reprezentačný futbal na obrazovkách a v éteri RTVS do roku 2022. RTVS získala vysielacie práva na tri najdôležitejšie súčasti medzištátneho futbalového programu na obdobie rokov 2018 - 2022. Uzavretie nových zmlúv s UEFA tak doplní vysielacie práva na záverečné turnaje MS 2018 v Rusku a MS 2022 v Katare, ktoré sa RTVS podarilo získať v roku 2015.

RTVS sa v otvorenom tendri a následnýchrokovaniach podarilo prostredníctvom spoločnosti CAA11 uzavrieť dve nové zmluvy s UEFA na vysielanie prestížnych futbalových turnajov. Verejnoprávne médium v nasledujúcich rokoch divákom aj poslucháčom prinesie zápasy záverečného turnaja futbalových majstrovstiev Európy 2020, kvalifikačné zápasy slovenskej reprezentácie na ME 2020 a majstrovstvá sveta 2022, zápasy Slovenska v Lige národov 2018 a 2020, ako aj zápasy finálových turnajov (Final Four) tejto novej medzinárodnej súťaže, ktoré sa budú hrať v júni 2019, resp. v júni 2021.



Foto: TASR

Keďže UEFA sa rozhodla scentralizovať vysielacie práva na všetky zápasy národných tímov, RTVS získala práva na odvysielanie všetkých medzištátnych zápasov Slovenska - súťažných (kvalifikácie na ME a MS, Liga národov) a od septembra 2018 aj priateľských duelov na obdobie štyroch sezón (2018/19 až 2021/22).

„Teší nás, že sa nám podarilo uzatvoriť dohodu, vďaka čomu diváci i poslucháči RTVS ani v nasledujúcich rokoch neprídu o žiadny dôležitý zápas slovenskej futbalovej reprezentácie. Ostávame tak i naďalej verní ambícii prinášať čoraz viac športových zážitkov," uviedol k uzavretiu zmlúv generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Z európskeho šampionátu 2020 RTVS plánuje odvysielať 51 zápasov, z toho 45 priamych prenosov. Špecifikom nasledujúceho európskeho šampionátu je až 13 hostiteľských miest (Baku, Grimbergen, Kodaň, Londýn, Mníchov, Dublin, Budapešť, Rím, Amsterdam, Bukurešť, Petrohrad, Glasgow, Bilbao, Štokholm a Cardiff) v 13 rôznych krajinách kontinentu, šampionát vyvrcholí na londýnskom štadióne Wembley.


Foto: TASR

Po skončení MS 2018 v Rusku sa v Európe mení obsah kalendára asociačných termínov FIFA. Vzniká nová súťaž s názvom Liga národov, ktorej základná časť sa bude hrať vždy na jeseň v párnych rokoch. Zaujímavosťou je, že prvenstvo v každej zo štyroch skupín Ligy národov a v každej zo štyroch kategórií zabezpečuje bez ohľadu na výsledky kvalifikácie ME účasť v baráži o EURO 2020. Súčasťou vysielacích práv na Ligu národov je aj finálový turnaj (Final Four), ktorý odohrajú víťazi štyroch skupín najsilnejšej A-kategórie od 5. do 9. júna 2019, resp. pri druhom ročníku Ligy národov v júni 2021.

Verejnoprávna televízia odvysielala v ére samostatného Slovenska od januára 1993 všetkých dvanásť svetových a európskych šampionátov, z ktorých priniesla divákom 501 priamych prenosov.

Živé vysielanie ??:??

Televízia