RTVS pripravila k 25. výročiu vzniku SR bohatý program

RTVS pripravila k 25. výročiu vzniku SR bohatý program

 

 



Dokumenty, diskusie, rozhovory, koncerty, filmy – to všetko pripravila RTVS k 25. výročiu vzniku Slovenskej republiky. Divákov a poslucháčov čaká v pondelok 1. januára 2018 zaujímavý televízny a rozhlasový program.

vyrocie.jpg
Jednotka
odvysiela o 13:00 novoročný príhovor prezidenta SR Andreja Kisku a o 17:00 odovzdávanie štátnych vyznamenaní. O 20:30 prinesie z Koncertnej siene Slovenskej filharmónie v priamom prenose slávnostný koncert k výročiu vzniku SR. Rodná zem režiséra Jozefa Macha je prvým slovenským farebným filmom z roku 1953, ktorý mapuje bohatstvo slovenského folklóru. Diváci uvidia od 21:40 v hlavných úlohách zakladajúcich členov SĽUK-u a Lúčnice.

K 25. výročiu Dvojka uvedie o 9:15 dokument Vznik Slovenskej republiky, v ktorom vďaka svedectvám hlavných aktérov rozdelenia spoločného štátu ožijú fakty a okamihy danej doby. Okrem toho čakajú divákov dve premiéry - o 20:00 to bude koprodukčný dokument RTVS Žijem Dunajom, v ktorom filmár Braňo Molnár zachytáva čaro dunajskej prírody a o 20:50 dokument RTVS o Mariánovi Vargovi a následne koncert, ktorý odznel k jeho 70. narodeninám. O 13:50 sa na Dvojke začne mimoriadna hodinová diskusia o tom, čo všetko predchádzalo vzniku dvoch republík, ako si počínajú na ceste samostatnosti a aký dosah to malo na spoločnosť. Hosťami moderátorov Roberta Kotiana a Petra Turčíka budú sociologička Zora Bútorová, historik Dušan Kováč, politológovia Samuel Abrahám a Jozef Bátora, ekonóm a prvý guvernér Národnej banky Slovenska Vladimír Masár a novinár Marián Leško.

Rádio Slovensko odvysiela túto diskusiu o 22:20. Okrem toho pripravilo publicistický seriál o udalostiach, ktoré sprevádzali tento historický medzník z pohľadu rozdelenia Československého rozhlasu a televízie. Ponúkne v ňom výpovede pamätníkov, archivárov a redaktorov, ale aj pohľad na súčasnú spoluprácu slovenských a českých verejnoprávnych médií. Vznik Slovenského rozhlasu a televízie bude mapovať počas celého prvého januárového týždňa.

Štvrťstoročie Slovenska je názov relácie, ktorá v Rádiu Regina o 12:10 popíše okolnosti vzniku SR. Poslucháči si vďaka bohatému rozhlasovému archívu pripomenú rokovania o rozdelení ČSFR, prípravu a prijatie Ústavy SR, posledné sekundy spoločného štátu či novoročné „posolstvá" z 1. januára 1993. O tejto historickej udalosti budú vo večernej relácii Dejiny.sk debatovať s hosťami moderátori Peter Turčík a Róbert Kotian. Séria diskusií odštartuje v piatok 5. januára o 22:00

Rádio Devín o 8:51 ponúkne vzácny archívny návrat k dobovej atmosfére prostredníctvom reprízy autentického novoročného príhovoru spisovateľa Ladislava Ťažkého, ktorý v roku 1993 nadšene vítal vznik nového štátu. O 17:00 prinesie reprízu relácie Róberta Šedivého z cyklu Ľudia-fakty-udalosti s Romanom Kaliským, ktorý bol v tom čase zástupcom šéfredaktora denníka Republika a v rokoch 1993 - 1994 pracoval v Kancelárii prezidenta SR. Rozhovor poskytol Slovenskému rozhlasu dva týždne po oslave svojej deväťdesiatky vo svojom byte v Bratislave. Kompozíciu esejí Jána Chryzostoma kardinála Korca a Ladislava Ťažkého si poslucháči môžu vypočuť o 22:30 v rozhlasovom pásme Úvahy o človeku, ktoré pochádza z roku 1994.


Živé vysielanie ??:??

Televízia