Rozprávky Pavla Dobšinského vo vysielaní RTVS

Rozprávky Pavla Dobšinského vo vysielaní RTVS

Pavol Dobšinský patril k najznámejším zberateľom a vydavateľom slovenských ľudových rozprávok a povestí. Legendárne príbehy plné spravodlivosti a nádeje, kde dobro vyhráva nad zlom, si RTVS pri príležitosti 190. výročia jeho narodenia pripomenie počas marca v televíznom aj rozhlasovom vysielaní.

Dvojka ponúkne divákom počas prvých troch marcových nedieľ sedemdielnu filmovú sériu v HD premiére Dobšinského rozprávky z konca 60. rokov s elitným hereckým obsadením vtedajšej umeleckej generácie činohercov. Rozprávačom je legendárny Július Pántik. Prvé tri časti O hlúpej žene, O troch bratoch a Ďuro truľo odvysiela 4. marca od 11:35. Ďalšie tri časti Nebojsa, Dlhý nos a Tri citróny uvedie 11. marca od 11:25 a záverečnú časť série Červeňkráľ a Žltovláska prinesie divákom 18. marca o 10:50.

V deň výročia, 16. marca o 12:15, sa môžu diváci Dvojky tešiť na životopisný príbeh Pavla Emanuela Dobšinského Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas z druhej polovice 90. rokov. Autor Peter Glocko, dôverný znalec Dobšinského diela aj života, prevedie divákov všetkými osobnými i historickými peripetiami jeho života.

Rádio Devín si výročie pripomenie tromi rozprávkovými hrami, napísanými známymi rozhlasovými autormi, ktorých inšpirovala literárna predloha Pavla Dobšinského. Poslucháči sa môžu tešiť na hry Maťko a hlupáci, Ružová Anička a Zlatovlasé dvojčatá. Tieto diela uvedie Rádio Devín 4., 11., a 18. marca o 9:00. Životopisnú rozhlasovú hru pre deti o najznámejšom slovenskom rozprávkarovi autora Petra Glocka Pod zbojníckym klobúkom si budú môcť poslucháči vypočuť 17. marca o 13:00.

Rádio Regina pripravilo mesiac s Pavlom Dobšinským. V rámci neho odznejú rozprávkové hry Matej veľký kráľ a Uľjana veľká kráľovná (4.3.), O dvanástich mesiačikoch (11.3.), Zlatá priadka (18.3.) a Tri citróny (25.3.). Všetky začínajú o 8:00. Jeho príbehom bude od 12. do 23. marca počas pracovných dní venované aj večerníčkové rozhlasové vysielanie Dobrú noc, deti. Rádio Regina Západ prinesie poslucháčom od 12. do 16. marca po 8:00 päťdielny Príbeh Rádia Regina venovaný Pavlovi Dobšinskému a v piatok 16. marca po 9:20 si pripomenie jeho tvorbu s využitím archívu Slovenského rozhlasu v rubrike Výročia.

Živé vysielanie ??:??

Televízia