KRIMINÁLKA 5. C – NOVÝ RODINNÝ SERIÁL NA OBRAZOVKÁCH RTVS

KRIMINÁLKA 5. C – NOVÝ RODINNÝ SERIÁL NA OBRAZOVKÁCH RTVS

Do riešenia prípadov pašovania a nelegálneho obchodovania exotických zvierat sa pustia malí detektívi z 5. C. Prvé zábery nového rodinného seriálu Kriminálka 5. C sa natočili tento týždeň v Zlíne počas medzinárodného filmového festivalu. Trinásť dielov, určených najmä pre detských divákov, ale aj ich rodičov, sa postupne objaví na obrazovkách RTVS na jeseň budúceho roka.

Jednotlivé prípady rieši partia malých detektívov z 5. C, ktorú vedie Peter Mikina, pomáha mu sesternica Eliška, brat Filip, spolužiaci Kája a Igor, ktorý sa do Zlína práve prisťahoval zo Slovenska. Nebude v nich núdza o napätie, detektívne zápletky, ale aj o priateľstvo, odvahu a túžbu pomôcť. Detským hrdinom budú občas a skôr nenápadne pomáhať aj dospelí, napríklad Bolek Polívka, Miroslav Táborský, Milan Lasica, Lenka Krobotová, Zuzana Konečná, Jan Dolanský či Michaela Majerníková.

Literárnu predlohu k seriálu napísal filmový historik, publicista a scenárista Pavel Taussig, ktorý autorsky stojí aj za oscarovým filmom Kolja. Na režisérku stoličku zasadol Juraj Nvota.

Pre niektorých detských protagonistov pôjde o ich prvé skúsenosti s filmovaním. Do castingov sa na Morave a v Čechách prihlásilo približne 300 malých záujemcov, na Slovensku 200, z toho stovka prišla na casting do Mlynskej doliny kvôli postavám slovenských dvojičiek Agáty a Beáty, ktoré sa tiež s partiou detektívov spriatelia.

Okrem Zlína a jeho zoologickej záhrady sa bude natáčať v Brne, Pardubiciach, Prahe, Bratislave, na Devíne, Bytči, v Súľovských skalách, v Manínskej tiesňave a v Egypte. A keďže seriál je o obchodovaní so zvieratami, objavia sa v ňom tiež rôzne exotické papagáje, pavúky, motýle, varan, tiger, hady, orly, aligátor, ale i exotické rastliny, o pašovaní ktorých bude jeden z dielov seriálu. Na príprave historicky prvej kriminálky pre deti a ich rodičov spolupracuje RTVS s koproducentmi Českou televíziou s ALEF FILM & MEDIA a Filmovými ateliérmi.

Živé vysielanie ??:??

Televízia