Obrátená pyramída v ankete o stavbu storočia

Obrátená pyramída v ankete o stavbu storočia

Budova Slovenského rozhlasu v Bratislave je nominovaná medzi sto stavbami v ankete O české a slovenské stavby storočia. Ide o projekt k 100. výročiu vzniku Československa. Jeho cieľom je propagovať úspechy českého a slovenského staviteľstva za uplynulých 100 rokov. Do ankety sa dostali stavebné a architektonické diela s ohľadom na ich význam a prínos od roku 1918 až po súčasnosť.

Do hlasovania, ktoré sa končí 19. septembra, sa môže zapojiť široká verejnosť. Okrem toho jednotlivé stavby priblíži putovná výstava, ktorá sa od septembra postupne objaví v českých a slovenských mestách.

Autormi projektu obrátenej pyramídy sú Štefan Svetko, Štefan Ďurkovič a Barnabáš Kissling. Je jednou z architektonických dominánt Bratislavy. Dokončená bola v roku 1983 a od roku 1985 z nej znie pravidelné rozhlasové vysielanie. Pôsobia v nej všetky okruhy Slovenského rozhlasu - Rádio Slovensko, Rádio Regina Západ, Rádio Devín, Rádio_FM, Rádio Patria, Rádio Slovakia International, Rádio Pyramída, Rádio Litera a Rádio Junior. Okrem toho tam je niekoľko koncertných štúdií, pričom vo Veľkej koncertnej sieni sa nachádza jeden z najväčších organov v strednej Európe.

Obrátená pyramída sa koncom roka 2017 stala národnou kultúrnou pamiatkou a v roku 2001 zvíťazila v ankete Stavba storočia v kategórii Občianske budovy.

Za toto výnimočné dielo stredoeurópskej moderny môžete hlasovať na http://www.stavbystoleti.cz/hlasování/stavba?i=1631

Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia