Koprodukčný film RTVS Nech je svetlo zabojuje o Oscara

Koprodukčný film RTVS Nech je svetlo zabojuje o Oscara

Slovenský film režiséra Marka Škopa Nech je svetlo žne úspech. Na 54. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch ho uvideli v rámci hlavnej festivalovej súťaže. Milan Ondrík na festivale získal Cenu pre najlepšieho herca a film dostal aj Zvláštne uznanie Ekumenickej poroty. Teraz má ďalšiu šancu zabojovať o prestížnu cenu - sošku americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS), známu ako Oscar.

Do súboja o víťazstvo v kategórii najlepších medzinárodných celovečerných filmov vyberá jedného nominanta aj Slovenská filmová a televízna akadémia („SFTA"). Nominantom akadémie sa stal práve koprodukčný film RTVS režiséra Marka Škopa Nech je svetlo, ktorý si v slovenských kinách budete môcť pozrieť už od 26. septembra.

Foto_6.jpg

Vo filme sa objavia aj Ľubomír Paulovič, Csongor Kassai, Anikó Vargová, František Beleš, Zuzana Konečná, Daniel Fischer a ďalší. Film sa nakrúcal aj v priestoroch budovy RTVS.

Foto_2.jpg

Nech je svetlo je príbehom štyridsiatnika Milana, ktorý má tri deti a aby zabezpečil svoju rodinu, chodí pracovať do Nemecka. Počas návštevy doma cez Vianoce zistí, že jeho najstarší syn Adam je členom polovojenskej mládežníckej skupiny. Chlapec je zapletený do šikanovania a usmrtenia spolužiaka. Otec sa rozhoduje, čo by mal spraviť. Spolu s manželkou Zuzkou pri tom začnú zisťovať skutočnú pravdu o svojom synovi, o svojej rodine, o sebe samých a aj o spoločenstve okolo seba.


Foto_8.jpg


Foto_1.jpg

Víťazov vyhlási AMPAS na slávnostnom udeľovaní 92. výročných cien 9.2.2019 v Los Angeles. Do hlasovania o národného nominanta na ocenenie AMPAS v aktuálnom ročníku boli zaradené tieto filmy:

Tieň jaguára, r. Pavol Barabáš
Kapela, r. Ladislav Kaboš
Ostrým nožom, r. Teodor Kuhn
Punk je hned!, r. Juraj Šlauka
Mohyla, r. Andrej Kolenčík
Obliehanie mesta, r. Zuzana Piussi
Loli Paradička, r. Richard Staviarsky, Víťo Staviarsky
Kto je ďalší?, r. Miro Drobný
Afrika na Pionieri, r. Marek Slobodník
Skutok sa stal, r. Barbora Berezňáková
Nech je svetlo, r. Marko Škop

*filmy sú v zozname zoradené podľa dátumu premiéry

hluce ndi2.png

hluche dni1.png

Živé vysielanie ??:??

Televízia