Jún v RTVS bude patriť deťom

Jún v RTVS bude patriť deťom

S podtitulom „Jún - mesiac detskej radosti" pripravila RTVS bohatý televízny aj rozhlasový program. Najmenších divákov čakajú večerníčkové klasiky ako Danka a Janka či Pásli ovce valasi, ale aj premiérové časti Fidlibumových rozprávok, Trpaslíkov či Zázračného ateliéru. Zaujímavý program pripravili aj Rádio Slovensko a Rádio Regina.

Za váš najobľúbenejší Večerníček môžete hlasovať v júnových anketách na Facebooku RTVS a Instagrame @rtvs_official

Medzinárodný deň detí je názov tematickej časti retro relácie Noc v archíve, ktorú Dvojka uvedie premiérovo v sobotu 1. júna o 9:30. Deťom sa na ich sviatok bude venovaný aj ďalší profilový program druhého okruhu a síce folklórne festivaly. O 12:10 budú môcť diváci sledovať v premiére program detských folklórnych súborov, sólistov spevákov a inštrumentalistov s názvom Hybaj ku nám, k tancom, ku hrám, ktorý bol súčasťou vlaňajšieho folklórneho festivalu v Heľpe.

Najväčšiu porciu televíznych rozprávok pripravila televízna Dvojka. Pestré vysielanie od rozprávok až po vzdelávacie seriály je rozdelené do troch častí počas dňa. Ráno najmenších divákov čaká 1,5 hodinové pásmo rozprávok, ktoré odštartuje o 6:30. Televízny Obedníček Dvojka vysiela v čase od 11:30 do 12:00. Najviac rozprávok je pripravených pre najmenších divákov večer od 18:30 do 19:50 v pásme Veľké detské predstavenie. Detský blok otvára Večerníček, v ktorom Dvojka od 18:30 do 18:45 uvádza jednu slovenskú a jednu zahraničnú rozprávku.

Predzvesťou rozprávkového júna je večerníčkový seriál Mláďatá, jeho novú sériu odštartovala RTVS koncom mája, poslednú siedmu epizódu si budú môcť deti pozrieť na Dvojke v premiére v pondelok 3. júna. Po skončení seriálu zaradí Dvojka do vysielania legendárne detské seriály Pásli ovce valasi (Maťko a Kubko) a Danka a Janka. Súčasťou večerného Veľkého detského predstavenia budú aj animované rozprávky Ferdo Mravec a Franklin, edukatívne seriály Mať tak o koliesko viac a Ako vznikajú veci okolo nás. Deti potešia aj obľúbené zostrihy z relácií Trpaslíci, Fidlibumči Zázračný ateliér. V rannom Veľkom detskom predstavení môžu najmladší diváci sledovať navyše seriál Bob a Bobek, ako aj o vzdelávacie seriály STOJ! POZOR! CHOĎ! a Sládkova abeceda. V Obedníčku si deti budú môcť pozrieť aj hravé varenie pre deti s názvom Smajlivareška.

Jednotka bude pokračovať v rozprávkových blokoch pre najmenších divákov, ktoré vysiela pravidelne počas víkendov. V júnové soboty a nedele si deti budú môcť pozrieť animované seriály Včielka Maja, Tryskáči, Yakari a Elena z Avaloru. V premiére Jednotka uvedie aj Fidlibumove rozprávky, reláciu Trpaslíci, detskú súťažnú reláciu Daj si čas po ktorej bude nasledovať britský dokumentárny seriál pre mládež Merlin. Nedeľné vstávanie deti spríjemní Zázračný ateliér a slovenský detský seriál Sršne v úli.

Rádio Slovensko pre detí pripravilo novú rubriku Rádio Slovensko - juniori na linke, ranné telefonáty v ktorých sa Ivana Ilgová a Roman Bomboš naživo spoja s detskými poslucháčmi pred cestou do školy. Rádio Slovensko - počúvame deti je popoludňajšia rubrika v programe Petry Bernasovskej, v ktorej ponúkneme nevšedné detské odpovede na všedné otázky. Detské pobyty v letnom tábore až do polovice júna vyhrávajú poslucháči v súťaži Táborová pesnička, vždy počas soboty a nedele.

Bola raz jedna povesť je názov mimoriadne obľúbenej rubriky, ktorú Rádio Slovensko vysiela každú nedeľu po pol ôsmej ráno.

Špeciálny program si pre najmenších poslucháčov pripravilo aj Rádio Regina. Každý deň o 18:00 prinesie deťom rozhlasový večerníček s názvom Dobrú noc, deti! V rozhlasových večerníčkoch si deti vypočujú príbehy z afrického kontinentu, pokračovania rozprávok Rozprávková nitka od Jany Bodnárovej, Pinky Bum od Daniela Heviera, Ako som sa stal mudrcom od spisovateľa Rudolfa Slobobu a Až raz budem kapitánom od Marty Hlušíkovej. V júnové piatky do programu dominuje aj relácia Rádio Regina deťom. O 17:30 v nej budú môcť detský poslucháči vypočuť tri špeciálne relácie - Knižky mačky Abecedy o nových tituloch detskej literatúry, Papulóni - texty slovenských autorov pre deti alebo Bola raz jedna povesť na Regine, čo je rozhlasová dramatizácia slovenských povestí spojená so súťažou o detskú knižku. Každú nedeľu o 8:00 ponúkne Rádio Regina deťom veľkú rozprávkovú hru. Druhého júna to bude Aladinova zázračná lampa, počas ďalších júnových nedieľ prídu na rad Rudienka od Eleny Čepčekovej, Prameň živej vody od Heleny Križanovej-Brindzovej, Zlatovláska na motív rozprávky K. J. Erbena a 30. júna kolotoč veľkých rozhlasových rozprávok na Rádiu Regina uzavrie rozprávka Indiánska princezná.

Bohaté a pestré detské vysielanie prináša celoročne a 24 hodín denne Rádio Junior. Na Medzinárodný deň detí bude vysielanie pre najmenších poslucháčov ešte pestrejšie a veselšie. Od 10:00 do 20:00 sa deti budú môcť zapojiť do 10 hodinového rozprávkového maratónu.Ak budú pozorne počúvať, môžu sa zapojiť do súťaží o knižky a najvytrvalejší poslucháč vyhrá aj návštevu Rádia Junior, vyskúša si rozhlasové štúdio a objaví zákutia rozhlasovej pyramídy. Veľký výber rozhlasových rozprávok je aj na webe RTVS. V Archíve Extra nájdu detskí poslucháči rozprávky, rozprávkové hry, čítania na pokračovanie a medzi nimi napríklad aj príbehy Mimi a Líza, Rozprávky o rytierovi smutnej postavy či o vtákovi Ohnivákovi a líške Ryške.

Živé vysielanie ??:??

Televízia