Televízny cestopis Hranica v srdci mapuje unikátny fenomén

Televízny cestopis Hranica v srdci mapuje unikátny fenomén

Pozitívny televízny cestopis Hranica v srdci, ktorý RTVS vysiela na Dvojke, podrobne približuje výnimočné miesta z česko-slovenského pohraničia. Táto hranica je unikátnym fenoménom z kultúrneho, folklórneho, gastronomického hľadiska, ako aj z bohatého prírodného dedičstva.

Šestnásťdielny cyklus Hranica v srdci pripravili Rozhlas a televízia Slovenska a Česká televízia, Televízne štúdio Ostrava pri príležitosti 100. výročia vzniku spoločného štátu a zároveň 25. výročia od vzájomného rozchodu. Jednotlivé diely dokumentujú miesta zaujímavé prírodnými úkazmi či históriou, o krajine nechávajú rozprávať miestnych, ktorí sa tu narodili, prípadne sa prisťahovali z okolitých oblastí.

„Televízne štáby navštívili napríklad známu Holubyho chatu na Veľkej Javorine, kde každý rok na Silvestra pália Česi a Slováci spoločne vatru priateľstva. Zašli tiež do Starého Hrozenkova, ktorý preslávili miestne liečiteľky a bylinkárky - nazývané "bohyne". Ďalšia z častí cestopisu zachytáva prastaré slovanské hradisko medzi Mikulčicami a Kopčanmi, ktoré patrí medzi najstaršie a najvzácnejšie staroslovanské náleziská v strednej Európe. Nevynechali sme ani kráľovský a cisársky žrebčín v Kopčanoch, ktorý v roku 1736 založil František Štefan Lotrinský, podnikavý manžel Márie Terézie," priblížil dramaturg RTVS Ondrej Starinský.

RTVS a Česká televízia sa na projekte podieľali rovným dielom. Každý z tímov mapoval svoje oblasti z obidvoch strán hranice. Pre RTVS dokumenty režírovali Tomáš Vitek a Vladislava Sarkány, pre Českú televíziu Petra Všelichová a Michael Kaboš. Nakrúcalo sa v 16 rôznych lokalitách a najazdilo sa pritom takmer 10.000 kilometrov.

„Sme radi, že takýto projekt vznikol. Výnimočný je tým, že sme mapovali ako dva národy aj po rozdelení vedia v harmónii naďalej žiť vedľa seba, komunikovať a rozvíjať predchádzajúce spolužitie, tradície a rodinné väzby," uviedol programový riaditeľ televíznej časti RTVS Marek Ťapák.

Je to vôbec po prvý raz, kedy sa verejnoprávne televízie zo Slovenska a Česka spojili, aby vytvorili cestopisnú sériu reflektujúcu česko-slovenskú hranicu po celej jej 252 kilometrovej dĺžke. Pohraničný priestor, kde žije viac ako 4,812 miliónov obyvateľov, ponúkal pre dokumentárne spracovanie zaujímavé možnosti a historické súvislosti.

Poslednú časť seriálu pod názvom Na Baťovom kanáli odvysiela Dvojka v pondelok 17. júna o 21:30. Celá séria je dostupná v online archíve RTVS a na stránke www.hranicevsrdci.cz/sk/.

Program vznikol v rámci rovnomenného projektu podporeného Európskym fondom pre regionálny rozvoj z programu INTERREG V-A Slovenská republika - Česká republika, Spoločne bez hraníc.

fondy_eu.png

Živé vysielanie ??:??

Televízia