Do kín prichádza koprodukčný film RTVS Loli paradička

Do kín prichádza koprodukčný film RTVS Loli paradička

Romantická komédia Loli paradička, ktorej koproducentom je RTVS, prichádza vo štvrtok 18. júla do kín. Vymyslela, režírovala a produkovala ju prešovská rodina Staviarskych. Snímka na júnovom festivale Art Film Fest v Košiciach získala divácku cenu za najlepší celovečerný film.

„Bola to aj RTVS, vďaka ktorej sme mohli tento film dokončiť - po minuloročnom krátkom predstavení rozpracovanej Loli paradičky na Art Film Feste vyvinulo košické štúdio RTVS iniciatívu a Rozhlas a televízia Slovenska vstúpila do koprodukcie. Sme radi, že sa Loli paradička mohla takto narodiť a začať svoju životnú cestu. Veľmi si tento pekný štart i ocenenie vážime," konštatovala producentka filmu Marka Staviarska.

jarmok.jpg

Hlavným kameramanom filmu z prostredia východného Slovenska je dlhoročný kameraman košického štúdia Ľubor Marko. V priestoroch štúdia sa nahrávala i titulná pieseň v podaní Ľudovej hudby Štefana Cínu. Pieseň Loli paradička, čo znamená červená paradajka, znie aj v éteri Rádia Regina Východ.

„Veľmi ma teší, že generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník rozhodol o koprodukčnom vstupe, takže Štúdio RTVS Košice mohlo byť v pravej chvíli na pravom mieste a filmu pomôcť," poznamenal jeho výkonný riaditeľ Jozef Puchala.

Marka Staviarska a Kamilka Mitrášová (foto - Hugo ČInčala).jpg

Hlavnými hrdinami Loli paradičky sú Milan, jarmočný predavač cukroviniek, a Veronka, ktorá mu ukradla dva turecké medy. Zľutuje sa nad ňou a kúpi jej obed. Medzi oboma to zaiskrí a po búrlivej noci v lacnej ubytovni na okraji mesta sa do seba zaľúbia a začnú si plánovať spoločný život. Veronke neprekáža, že Milan nemá nohu. Milanovi zas neprekáža, že Veronka je Rómka.

kapela (záber z filmu).bmp

Vo filme, ktorého východniarsku autentickosť znásobuje mnoho dialógov v šarišskom nárečí, sa predstavia takmer výlučne východoslovenskí herci. Úlohy Veronky sa zhostila Kamilka Mitrášová, študentka Konzervatória Jozefa Adamoviča v Košiciach, jej filmového partnera Milana stvárnil Michal Iľkanin, herec divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove. Vo vedľajších úlohách vystupujú Michal Solltész zo Štátneho divadla v Košiciach a Kveta Stražanová, herečka Divadla Jonáša Záborského v Prešove.

Dominik Doktor a Peter Kudráč (záber z filmu).bmp

Koproducentom snímky je RTVS a Forum Film, finančne ju podporil tiež Audiovizuálny fond. Koncom roka sa v premiére objaví na obrazovkách RTVS.

Foto: zábery z filmu a Hugo Člnčala

Živé vysielanie ??:??

Televízia