Vysielanie RTVS k 30. výročiu Nežnej revolúcie

Vysielanie RTVS k 30. výročiu Nežnej revolúcie

RTVS sa už od leta venuje vo svojom televíznom a rozhlasovom vysielaní 30. výročiu Nežnej revolúcie. Na budúci týždeň zaradila do programu mnohé premiéry filmov a dokumentov, prenosy, diskusie, spravodajské a publicistické príspevky, aj mimoriadne spravodajstvo.

Jednotka

Špeciálne k 30. výročiu RTVS pripravila premiéru filmu Nero a Seneca, ktorú diváci Jednotky uvidia v nedeľu 10. novembra o 20:30. Televízna adaptácia dramatickej predlohy ruského dramatika a prozaika Edvarda Radzinského opisuje stretnutie najkrvilačnejšieho cisára Nera a stoického filozofa Senecu počas jednej horúcej noci v rímskej aréne.

Posledná časť 5-dielneho nového dokumentárneho cyklu Fetiše Nežnej revolúcie, ktorá priblíži atmosféru protestov na vysokých školách, divadlách či námestiach, je naplánovaná na štvrtok 14. novembra o 21:30.

Nedeľnému (17.11.) večernému vysielaniu bude od 20:30 dominovať slávnostný galaprogram 30 rokov slobody prenášaný z novej budovy Slovenského národného divadla. V hudobno-tanečnej šou vystúpi napríklad Katka Knechtová, Pavol Bršlík, Dalibor Karvay, Roman Tomeš, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Janoska Ensemble, IMT Smile, The Duchon´s, Slovenské divadlo tanca či spevácky zbor Lúčnica. Po slávnom galaprograme si diváci môžu pozrieť koprodukčný film RTVS Učiteľka, ktorý sa odohráva začiatkom 80. rokov. Príbeh režiséra Jana Hřebejka je o učiteľke, ktorá zneužívala svoje postavenie na šikanovanie a manipulovanie detí a ich rodičov.

Výročiu Nežnej revolúcie sa 17. novembra budú venovať aj relácie Kultúra.Sk, O 5 minút 12 a mimoriadne spravodajstvo o 11:45 a 16:15.

Aj v nasledujúce nedele bude Jednotka vysielať filmy, ktoré sa viažu k obdobiu socializmu. Najskôr to v nedeľu 24. novembra o 20:30 bude premiéra oceňovanej koprodukčnej snímky Jan Palach, ktorý zobrazuje posledné obdobiejeho života a následne o 22:10 Fair play, príbeh atlétky, ktorá sa počas socializmu vzoprie dopingovým praktikám v športe. Rodinný film režiséra Juraja Nvotu Rukojemník uvidia diváci v nedeľu 1. decembra o 20:30.

Dvojka

V predvečer výročia 16. novembra o 20:10 sprostredkuje Dvojka divákom z historickej budovy SND prenos galakoncertu Ďakujeme, že môžeme. Predstavia sa Veni Ensmble, Miro Žbirka, Katarzia a Pioni, Milan Lasica, Ľubica Čekovská, Michael Kocáb, Vladimír Merta, Peter Dvorský, Sima Martausová a aktéri Nežnej revolúcie Ladislav Snopko, Martin Bútora a Zuzana Mistríková.

Pásmo archívnych dokumentov pod názvom Nežná noc v archíve uvedie v noci zo soboty 16. na nedeľu 17. novembra.

Tematický program bude kulminovať v deň výročia, teda v nedeľu 17. novembra, kedy Dvojka prinesie premiéry nových dokumentov. O 14:50 pripravilo košické televízne štúdio RTVS dokumentárny film Nežný revolucionár, ktorý približuje život herca, umelca a zároveň tribúna novembrových Košíc Petra Raševa. Rýchlikom za slobodou je dokumentárny film banskobystrického televízneho štúdia RTVS. Snímka zachytáva príbehy troch ľudí, ktorí zažili Nežnú revolúciu na vlastnej koži. Na udalosti novembra 1989 budú od 15:15 spomínať demonštrant, poslanec Federálneho zhromaždenia ČSSR a príslušník Československej ľudovej armády. Večernú ponuku dokumentárnych noviniek otvorí o 20:10 interaktívny dokumentárny projekt Spýtaj sa vašich: 89. Film režisérky Barbory Berezňákovej prináša mozaiku spomienok bežných ľudí na November ´89. Ďalšou premiérou bude o 20:40 koprodukčný dokumentárny film RTVS a Českej televízie Ján Langoš - strážca pamäte. O 22:40 prinesie Dvojka spoločný prenos s Českou televíziou z odovzdávania Cien pamäti národa laureátom z Česka, Slovenska, Maďarska, Poľska a Nemecka. Umeleckú tvorbu budú 17. novembra zastupovať o 12:45 Slovíčka, literárno-hudobné pásmo s Karlom Krylom a v noci Jawa nostalgická, prevzaté divadelné predstavenie kabaretného žánru Divadla GunaGu, ktoré v skečoch a piesňach rekapituluje roky 1969 až 1989 v Československu.

Prípad K. je dokumentárny film, ktorý rozpráva príbeh výtvarníka Petra Kalmusa. Vďaka svojmu akčnému umeniu sa stal hrdinom televíznych novín alebo novodobým Donom Quitom v boji s nostalgiou za zločinnými režimami Slovenska. Dvojka ho uvedie v utorok 19. novembra po Večeri s Havranom.

K výročiu Nežnej revolúcie odvysiela v utorok 12. novembra po Večeri s Havranom dokument Pavúk - horolezec storočia o životnej ceste nadaného športovca Pavla Pochylého v dobe, ktorá individualizmu nepriala. Na štvrtky 14. a 21. novembra o 20:10 zaradila dokumentárny film o slovenskom básnikovi Miroslavovi Válkovi. Divákov čaká v nedeľu 24. novembra o 22:10 premiéra televízneho záznamu divadelného predstavenia inscenácie Trestajúci zločin. Adaptáciu novely Jána Johanidesa uvádza Divadlo Malá scéna STU. V soboty 16. a 23. novembra neskôr večer uvedie v premiére koncertné prevedenie legendárneho štúdiového albumu trojice Jaro Filip - Milan Lasica - Július Satinský z roku 1981 Bolo nás jedenásť.

Nežná revolúcia rezonuje tiež v diskusných reláciách Dvojky. V utorky o 22:25 pokračuje špeciálna 5-dielna séria Večera s Havranom. Michal Havran bude 12. novembra s hosťami hovoriť o požiadavke VPN na právny štát a posledná časť cyklu 19. novembra zhrnie, kam sa dostalo Slovensko po 30 rokoch, a aký by mal byť jeho ďalší vývoj. Výročie bude reflektovať i tvorivý tím okolo Eugena Gindla v dvoch mimoriadnych diskusiách s názvom Pamäť na hojdačke, ktoré Dvojka odvysiela v stredy 20. a 27. novembra o 22:25. S osobnosťami Novembra ´89 sa bude po tridsiatich rokoch rozprávať aj Alena Heribanová. Pozvanie do jej talkshow Anjeli strážni prijali Zuzana Mistríková (sobota 9. novembra o 20:10) a Ladislav Snopko (sobota 16. novembra o 21:30).

Rádio Slovensko

Rádio Slovensko pripravilo k 30. výročiu Nežnej revolúcie špeciálne Nočné pyramídy. Moderátorka si vo štvrtok 14. novembra pozve do štúdia dlhoročného dramaturga Slovenského rozhlasu a šéfa VPN v rozhlase počas novembrových udalostí Ľuboša Machaja. V piatok 29. novembra sa porozpráva s prof. Darinou Malovou z Katedry politológie Univerzity Komenského.

Poslucháči si od 18. do 28. novembra v pracovných dňoch môžu vypočuť premiéru 9-dielneho seriálu 30 rokov od Nežnej, ktorý prinesie prehľad vývoja udalostí z pohľadu ponovembrových vlád na Slovensku.

Vo vysielaní budúci týždeň odznie množstvo publicistických príspevkov na tému November ´89 a v piatok 15. novembra mu bude venované aj celé ranné vysielanie Dobré ráno, Slovensko. V deň výročia, 17. novembra, je od 12:12 pripravené mimoriadne štúdio s Jurajom Jedinákom. Poslucháči si v prúdovom vysielaní vypočujú rozhovory, ale aj zostrihy spravodajských príspevkov z obdobia krátko pred a po 17. novembri 1989 tak, ako zazneli vo vtedajšom vysielaní Československého rozhlasu alebo televízie. Zaujímavosťou bude špeciálna reportáž z autentických nahrávok vtedajších vysokých štátnych predstaviteľov.

Rádio Devín

Rádio Devín pokračuje v soboty 9. a 16. novembra od 12:00 v sérii rozhovorov s osobnosťami Novembra ´89. Relácia Ladenie na Rádiu Devín predstaví v premiére od 11. do 15. novembra o 15:06 ďalšie prozaické a fejtónové miniromány súčasných slovenských spisovateľov, ktorí sa inšpirovali udalosťami spred 30 rokov.

Nové časy kumštu je v podstate rozhlasový zápisník Róberta Šedivého, ktorý sa postupne venuje dianiu v kultúre od roku 1989 po rok 2013. Poslucháči si premiérové časti môžu vypočuť 11. až 15. novembra od 13:00.

Autor relácie Staré, ale jaré Jaroslav Rozsíval pripravil špeciálne časti, venované novinovým správam a hudbe rokov, ktoré viedli k Novembru ´89, a to rokom 1968, 1979, rokom tesne pred Nežnou revolúciou, ale najmä samotnému roku 1989. Polhodinové skladačky hudby a slova zaznejú vo vysielaní Rádia Devín v nedeľu 10. a 17. novembra o 15:30.

Moderátori Peter Turčík a Róbert Kotian sprostredkujú pohľad na novembrové udalosti v diskusiách s priamymi účastníkmi, ale aj s odborníkmi na danú problematiku. Relácia Dejiny.sk sa v piatky od 15. novembra do 27. decembra bude venovať voľbám v roku 1990, sociálnej stratifikácii, ekonomike, právnemu systému, kultúre, umeniu a médiám po 30 rokoch, ale aj prechodu od Varšavskej zmluvy a RVHP k NATO a EÚ.

Špeciálne vysielanie v deň výročia, v nedeľu 17. novembra, začne Rádio Devín o 9:00 fíčrom režisérky Barbory Berezňákovej Spýtaj sa vašich 68-89. Jej interaktívny televízny dokument odvysiela v premiére Dvojka. V Dokumentárnom Rádiu Devín si poslucháči o 10:00 vypočujú prvú časť z minisérie diskusných špeciálov, ktoré priblížia spoločensko-kultúrne okolnosti pred, počas aj po Nežnej revolúcii. O 12:00 bude nasledovať fíčer Disidenti o kresťanskom disidente a jeho úlohe v roku 1989. O 13:30 prinesie záznam komorného koncertu Mucha Quartet, ktorý bol jedným z verejných podujatí pripravených Rádiom Devín. Ďalším z verejných podujatí bola Deviatková pyramída s moderátormi Soňou Gyarfášovou a Štefanom Chrappom. Na tému Nežná revolúcia v rozhlase a televízii sa porozprávali s

Ľubošom Machajom, Andrejom Zmečekom, Máriou Hlucháňovou, Katarínou Začkovou a Ladislavom Snopkom. Poslucháči si diskusiu vypočujú o 14:30. Špeciálne bude aj Folkfórum, ktoré je rozdelené do dvoch častí. Najskôr o 15:30 zaznie záznam verejného koncertu Slávka Janoušeka a Petra Janků, ktorého budú sprevádzať Peter Luha a Radko Tiňo a o 22:00 Kataríny Koščovej, Martina Geišberga, Daniela Špinera a skupiny Neřež. Tvorba a vystúpenia pesničkárov a folkových skupín patrili ku koloritu novembrových udalostí. Večer vyvrcholí o 17:00 premiérou rozhlasových hier cyklu Čakanie na Nežnú ôsmich rôznych autorov. Tí spracovali osem ľudských príbehov, ktoré sa dotýkajú pomerov vo vtedajšej spoločnosti a príchodu veľkých zmien.

Rádio Devín odvysiela tiež v premiére fíčer Barbory Németh Brízgaľky (10.11. o 12:00), filmovú poviedku Maroša Hečka Amnestie (10.11. o 21:00) a rozhlasovú hru Zuzany Ferancovej Von (12.11. o 20:30).

Ďalší premiérový program prinesie aj po 17. novembri. Rozhlasovým éterom budú vo štvrtok 21. novembra o 19:00 znieť protestsongy. Skladby hudobných legiend z Poľska, Maďarska, Česka a Slovenska, ktoré boli súčasťou udalostí pádu Železnej opony, zahrajú Matusz Nagórski, FG - 4, Svätopluk Karásek s kapelou a Slnovrat. Pôjde o záznam verejného podujatia, ktoré Rádio Devín zorganizovalo v spolupráci s Ústavom pamäti národa v rámci Festivalu Slobody. Fíčer Daniela Svoreňa Nech žije sa v nedeľu 24. novembra o 12:00 bude zaoberať vznikom, životom, smrťou a v istej podobe aj nesmrteľnosťou sochárskych diel, ktorých úlohou v minulosti bolo reprezentovať komunistickú ideológiu krajiny.

Rádio Regina Západ

Rádio Regina Západ sa od 11. do 15. novembra v rannom vysielaní od 8:08 pozrie na to, ako sa zmenil život po roku 1989 v ekonomickej oblasti, životnom prostredí, školstve, pri ochrane pamiatok, ale aj v justícii.

Piatkový (15.11.) cyklus Dejiny.sk Petra Turčíka a Róberta Kotiana sa od 22:00 zameria na 30 rokov od Novembra ´89. Vysielajú ho všetky tri Reginy (Západ, Stred, Východ). V sobotu 16. novembra sa bude od 9:13 v relácii Panoráma Rádia Regina Západ pátrať po tom, čo všetko v bežnom živote vizuálne pripomína revolučné novembrové udalosti. Vo vysielaní všetkých troch Regín odznejú v sobotu o 21:00 spomienky príslušníkov ukrajinskej menšiny. V nedeľu 17. novembra prinesie Rádio Regina Západ od 10:00 Spomienky po 30 rokoch poslucháčov, redaktorov a moderátorov. Aj nová relácia Na vlastné nohy, ktorú o 17:05 vysielajú všetky tri Reginy, sa bude týkať 30. výročia. O svoje názory a pohľad na slobodu a Nežnú revolúciu sa podelí súčasná mladá generácia.

Rádio Regina Stred

Rádio Regina Stred bude 11. až 15. novembra po 9:00 pokračovať v publicistických príspevkoch Nežná ´89. Keďže k hlavným dejiskám novembrových udalostí patrila aj Banská Bystrica, vo vysielaní sa pozrie na to, ako revolučné dni prežívali jej obyvatelia a ako vnímajú 30 rokov slobody.

Štúdio RTVS Banská Bystrica si do televíznej Reginy, ktorú vysiela Dvojka v piatok 15. novembra o 16:20, pozve Maroša Krajčoviča - vtedajšieho poslanca Federálneho zhromaždenia a koordinátora VPN v Banskej Bystrici. Vďaka televíznemu archívu sa vráti k pohnutým novembrovým dňom na strednom Slovensku. Z rozhlasu príde ako hosť Mário Špilberger. O pripravovanom dokumentárnom filme z banskobystrickej tvorivej dielne porozpráva Michal Várošík.

Fíčer Nežná na strednom Slovensku odvysiela Rádio Regina Stred v nedeľu 17. novembra o 10:00. Prinesie spomienky priamych aktérov zo stredného Slovenska - Ladislava Sejáka, Milana Galandu, Mariána Lacka, Dušana Maňáka a Borisa Kršňáka.

program 30 rokov.jpg

:1 Jednotka

FETIŠE NEŽNEJ REVOLÚCIE
štvrtok 14. november o 21.30

MIMORIADNE SPRÁVY
nedeľa 17. november o 11.45 a 16.15

UČITEĽKA
nedeľa 17. november o 21.50

O 5 MINÚT 12
nedeľa 17. november o 11.55

GALAVEČER K VÝROČIU NEŽNEJ REVOLÚCIE
nedeľa 17. november o 20.30

JAN PALACH
nedeľa 24. november o 20.30

FAIR PLAY
nedeľa 24. november o 22.30


:2 Dvojka

VEČERA S HAVRANOM
utorok 12. november o 20.25
utorok 19. november o 20.25

MIROSLAV VÁLEK
dvojdielny dokument
štvrtok 14. november o 20.10
štvrtok 21. november o 20.10

HISTORICKÁ PANORÁMA
štvrtok 14. november o 21.20
štvrtok 21. november o 21.20

SK DEJINY
téma:
Nežná revolúcia a spoločenská zmena
štvrtok 14. november o 22.25

ANJELI STRÁŽNI
sobota 16. november o 21.30

BOLO NÁS JEDENÁSŤ
sobota 16. november o 23.00
sobota 23. november o 23.10

ĎAKUJEME, ŽE MÔŽEME
sobota 16. november o 20.10

„NEŽNÁ NOC V ARCHÍVE"
noc zo soboty na nedeľu 16. november 00.00

SLOVÍČKA
nedeľa 17. november s K. Krylom o 12.45

NEŽNÝ REVOLUCIONÁR
nedeľa 17. november o 14.50

RÝCHLIKOM ZA SLOBODOU
nedeľa 17. november o 15.15

SPÝTAJ SA VAŠICH 89:
nedeľa 17. november o 20.10

JÁN LANGOŠ
nedeľa 17. november o 20.40

NEŽNÁ ´89
nedeľa 17. november o 21.40

CENY PAMÄTI NÁRODA
nedeľa 17. november o 22.40

JAWA NOSTALGICKÁ
nedeľa 17. november o 00.00

PRÍPAD K.
utorok 19. november o 23.50

PAMÄŤ NA HOJDAČKE
streda 20. november o 22.25
streda 27. november o 22.30

POSOL
sobota 23. november o 20.40

TRESTAJÚCI ZLOČIN
nedeľa 24. november o 22.10

Rádio Slovensko

„NÁŠ NOVEMBER ´89"
nedeľa 17. november o 20.00

„NÁŠ NOVEMBER ´89"
po až pi o 20.00


Rádio Devín

MINIROMÁNY K 30. VÝROČIU NOVEMBRA ´89
po až pi o 15.06

NOVÉ ČASY KUMŠTU
PO až PI od 13.00

FÍČER RÁDIA DEVÍN:
BARBORA NÉMETH: BRÍZGAĽKY

nedeľa 10. november o 12.00

FILMOVÁ POVIEDKA:
MAROŠ HEČKO: AMNESTIE

nedeľa 10. november o 21.00

ROZHLASOVÁ HRA:
ZUZANA FERENCZOVÁ: „VON"

utorok 12. november o 20.30

DEJINY. SK
piatok 15. november o 22.00

FESTIVAL SLOBODY V RÁDIU DEVÍN
piatok 15. november o 9.00

IMAGO SONORIS/LOST TIME?
piatok 15. november o 23.00

NÁŠ NOVEMBER ´89
sobota 16. november o 12.00

FÍČER RÁDIA DEVÍN:
BARBORA BEREZŇÁKOVÁ:„SPÝTAJ SA VAŠICH 68 - 89"

nedeľa 17. november o 9.00

STARÉ, ALE JARÉ
nedeľa 17. november o 15.30

DOKUMENTÁRNE RÁDIO DEVÍN
HISTORIA MAGISTRA VITAE

nedeľa 17. november 2019 o 10.00

FÍČER RÁDIA DEVÍN:
JOZEF PALAŠČÁK: DISIDENTI

nedeľa 17. november o 12.00

MUCHA QUARTET
nedeľa 17. november o 13.30

DEVIATKOVÁ PYRAMÍDA
nedeľa 17. november o 14.30

FOLKFÓRUM ŠPECIÁL ´89
nedeľa 17. november o 15.30 a 22.00

ČAKANIE NA NEŽNÚ
nedeľa 17. november o 17.00

PROTESTSONGY
štvrtok 21. november o 19.00

FÍČER RÁDIA DEVÍN:
DANIEL SVOREŇ: NECH ŽIJE

nedeľa 24. november o 12.00

CYKLUS REPORTÁŽÍ K NOVEMBRU 1989
piatok 29. november o 9.20


Rádio Regina Západ

DEJINY. SK
piatok 15. november o 22.00

PAMÄTNÍKY NEŽNEJ REVOLÚCIE
sobota 16. november o 9.20

SPOMIENKY PO 30 ROKOCH
nedeľa 17. november o 10.00

NA VLASTNÉ NOHY
nedeľa 17. november o 17.05

NA KONCERT S REGINOU
nedeľa 17. november o 21.00


Rádio Regina Stred

CYKLUS PUBLICISTICKÝCH PRÍSPEVKOV
po až pi o 9.20

„NEŽNÁ NA STREDNOM SLOVENSKU"
nedeľa 17. november o 10.05


Rádio Regina Východ

MAGAZÍN RÁDIA REGINA VÝCHOD
utorok 12. november o 10.10

CELODENNÉ VYSIELANIE K VÝROČIU REVOLÚCIE OD NOVEMBRA DO NOVEMBRA
S TRIBÚNOU ŠTUDENTOV

piatok 15. november o 9.00 a 14.05

FÍČER JOZEFA PALAŠČÁKA
nedeľa 17. november o10.00

PÁSMO MICHAELY VALIKOVEJ
pondelok 18. november o 10.05

VEČERNÉ REFLEXIE K NOVEMBRU 89
utorok 19. november o 21.05

NÁŠ NOVEMBER
od 11. - 19. november. o 9.35

program 30 rokov.jpg


 

Živé vysielanie ??:??

Televízia