Čo ste robili 17. novembra vy? Prichádza Spýtaj sa vašich: 89

Čo ste robili 17. novembra vy? Prichádza Spýtaj sa vašich: 89

Čo ste robili v novembri 1989? Prechladli ste na námestí? Alebo ste kachličkovali? Čo robili vaši rodičia, kolegovia a kamaráti? Alebo starí rodičia? Ako vám revolučné dni zmenili život? Spýtaj sa Vašich: 89 je živým pamätníkom k udalostiam 17. novembra 1989.

Spýtaj sa vašich: 89 je krátkometrážny dokumentárny film režisérky Barbory Berezňákovej, ktorého televíznu premiéru uvidíte 17. novembra o 20:10 na Dvojke. Dokument je pokračovaním filmu k udalostiam Augusta 1968 a prináša mozaiku spomienok bežných ľudí na 17. Novembra 1989. Vnáša pohľad na prežívanie malých osobných dejín v kontexte veľkých spoločenských zmien. „Formát je podobný ako Spýtaj sa vašich 68, ale obsahovo sa veľmi líši. Zážitky ľudí sú menej naratívne, keďže samotná zmena bola oveľa viac politická a nie až taká fyzická skúsenosť, ako keď príde do dediny tank. O to viac sa ľudia zamýšľajú, prehodnocujú zmeny, často krát sú nespokojní, vyjadrujú rozčarovanie nad revolučnými očakávaniami," hovorí režiérka Barbora Berezňáková.

Je potrebné, aby sa mladšia generácia pýtala svojich rodičov ako si na "oné časy" spomínajú, čo robili v tieto dni oni. Filmovou sériou Spýtaj sa Vašich chceme podnecovať k medzigeneračnému dialógu o našej spoločnosti a postavení ľudských práv v nej, o slobode a podpore demokratických hodnôt. Aj preto je súčasťou projektu webová stránka www.spytajsavasich.sk, ktorá je je interaktívnym online pamätníkom, kde je možné pridávať a zdieľať krátke texty, videá, audionahrávky a fotografie, ktoré sú spomienkami na tieto udalosti ľudí na Slovensku, ale aj po celom svete.

Spýtaj sa vašich 89 mieri do škôl

Verejné projekcie s diskusiami odštartujú premietaním filmu počas víkendu 15. - 17. 11. 2019 v Kunsthalle, na Nám. SNP 12 v Bratislave, na počesť 30. výročia Nežnej revolúcie. Nasledovať budú ďalšie projekcie v centrách nezávislej kultúry a na stredných školách po celom Slovensku.

Spytaj sa vasich-page-001.jpg

Distribúcia dokumentu na stredné školy je jednou z kľúčových úloh projektu. Mladšia generácia sa pomocou krátkeho, 27 minútového filmu môže odľahčenou formou ponoriť do udalostí spred 30-tich rokov, kedy sa u nás lámal totalitný režim a obyvatelia sa zoznamovali z novonadobudnutou slobodou. Tú už dnes táto generácia berie úplne automaticky. Okrem vysvetlenia komplikovanosti tejto transformácie spoločnosti má za ambíciu navnadiť študentov na ďalšie preskúmavanie témy buď vo svojej rodine, alebo z dostupnej literatúry.

 

Živé vysielanie ??:??

Televízia