Zem spieva: Takto vyzeralo 1. semifinále

Zem spieva: Takto vyzeralo 1. semifinále

Šou Zem spieva sa posunula do záverečnej fázy. V sobotu, 7. marca sme na obrazovkách Jednotky odvysielali veľkolepé prvé semifinále. Doň postúpili súťažiaici na základe hlasovania odbornej poroty. V semifinále je už všetko inak. Do stoličiek hodnotiacich zasadli patrioti - Peter Dvorský, Ľubica Čekovská a Ján Ďurovčík, ktorí majú poradný hlas a do finále môžu posunúť jedného vystupujúceho. Najväčšiu silu majú v rukách televízni diváci.

IMG-20200307-WA0003.jpg

Hneď v úvode naši moderátori S Hudbou Vesmírnou zastavili niekoľkotýždňové hlasovanie a oznámili divácku kartu. Z viac ako 10 000 SMS hlasov si najviac vyslúžila a priamo do finále postúpila Ľudová hudba DFS Vienok. Ako prví súťažiaci sa predstavili Bobáňovci - Terchovský orchester ľudových nástrojov. "Celý rok sa teším na Zem spieva, lebo to mám ako terapiu a ako liek. Tento orchester bielo-čiernych doktorov lieči," vyznal sa patriot Ján Ďurovčík, ktorému sa vystúpenie nesmierne páčilo.

Ako druhá prišla na pódium Natálka Lettrichová, ktorá uchvátila publikum už v castingových kolách. Svojej povesti nezostala nič dlžná a priniesla fantastický spevácky výkon, ktorý ohromil nielen patriotov, ale aj divákov. "Tvoj a capella spevácky výkon bol unikátny. Takto čisto spievať, to sa počuje málokedy a ty si to dokázala. Si svetová speváčka!" neskrýval svoje nadšenie maestro Peter Dvorský.

Prijímanie chlapcov do mládeneckého stavu nám predviedla Dedinská folklórna skupina Parchovianka. "V Parchovanoch je veselo. Je vidieť, že vás to baví, vaši hudaci vám fantasticky hrali do rytmu, fantasticky! Skvelé audovizuálne divadlo s nádhernými sukňami farebnými... Úžasné!," neskrývala nadšenie Ľubica Čekovská. A Janko Ďurovčík priznal, že takýto obrad prijímania za "parobka" absolvoval aj on.

Štvrtí v poradí sa v šou Zem spieva predviedli Bratia Pechovci, s ich nepopierateľným rómskym temperamentom. "Vy spolu vytvárate fantastickú harmóniu, nielen hudobnú, ale aj vizuálnu. Chlapi, vynikajúce, ďalej hrajte, super!" povedal po vystúpení Ján Ďurovčík. "Tak báječne interpretujete tie piesne, že by som vás vydržal počúvať aj tri hodiny v kuse..."  vyznal sa maestro Dvorský. Svoje miesto v semifinále mala aj odborná päťčlenná porota, ktorá svojim odborným komentárom priblížila a zhodnotila, čo sme počas večera mohli vidieť. 

IMG-20200307-WA0001.jpg

Na pódium počas semifinále prišiel aj Folklórny súbor Technik STU. "Zapôsobili ste na mňa veľmi. Veľmi krásne! Páčili sa mi prechody z jednotlivých pesničiek, ako ste si ich zaranžovali, a tiež chcem pochváliť chorus vašich speváčok, spievali ako jedna píla," páčilo sa vystúpenie Ľubici Čekovskej. "Toto bol premyslený, ale múdry útok na všetky naše signálne sústavy," vysvetľoval Janko Ďurovčík.


Šiesta v poradí predviedla nádherný spev Soňa Metyľová z Vranova nad Topľou, ktorá divákov dojala už počas castingových kôl. Jej hlas patriotom "rezal šerco". "Sonička vy spievate o veselých veciach a pri Vás by aj ten najsmutnejší chlap ožil a by si s Vami zatancoval. Skoro som sa aj ja postavil a zatancoval si. Ste báječná," zložil Soni poklonu Peter Dvorský.

Otoč sa kolotoč! Tak znel názov pásma, s ktorým sa nám predstavili naši Slováci žijúci v Kovačiči - Hudobno - folklórny súbor V šírom poli hruška. "Ste naši takí slovenskí súrodenci. Vyzeráte úžasne, je to elegantné, estetické modrobiele, cítiť tam to Dolnozemsko... a vašu zem s veľkým srdcom k nášmu národu slovenskému. Tak nech sa ten kolotoč točí," zhodnotila vystúpenie Ľubica Čekovská.

Porota oznámila svoju divokú kartu. V semifinále chceli dať priestor aj experimentálnej tvorbe, a tak ich voľba padla na zoskupenie Ondro a kamaráti. "Je u vás cítiť dobrý rukopis a veľký talent. Prajem vám, aby sa opustili predsudky a aby ste uspeli s vašou krásnou hudbou. Držím vám palce." zhodnotila vystúpenie Ľubica Čekovská. "Dali ste dobrú pieseň do nového šatu. Je to pútavé, príjemné a dobre sa to počúva. Určite ich máte viac. Je to veľmi prirodzené, krásne," povedal maestro Dvorský.  "Robíte nádherné veci, mňa ste dojali... fantastické, perfektné, klobúk dolu!" nešetril chválou Janko Ďurovčík.

Deviatku dostali ako číslo svojho vystúpenia Šambriňci. "Toto takisto hladí dušu, ja žasnem, ja zbožňujem tú harmóniu, čo dávate do toho, vy to skvele držíte, ja som nezaregistroval falošný tón... Človek zavrie oči a počúva majestátne mužské hlasy. Ďakujem," pochválil vystúpenie Janko Ďurovčík a páčilo sa aj ďalším dvom patriotom.

Folklórny súbor Podpoľanec venoval svoje vystúpenie Andrejovi Sládkovičovi. Pri tejto príležitosti prišiel vzdať hold aj zaslúžilý umelec Juraj Sarvaš. "Ja sa priznám, že ste ma neprekvapili, lebo to, čo som čakal, som dostal. Ste úžasní, toľko energie, čo ste priniesli. Aj sme si chceli s Petrom zatancovať. Rozohrali ste žilky, každému z nás, aj pri obrazovkách," pochválil Ďurovčík.

Rusíni mali svoje zastúpenie v podobe posledných semifinalistov 1. semifinále. Labirsky Beťare predviedli opätovne perfektný spev. "Takú ste mi urobili radosť, milujem Medzilaborce, mám tam babičku. Myslím, že im robíte veľkú reklamu. Ste len traja, ale ste akoby vás jedna mater mala. Krásne intonujete, ťažké trojhlasy s nádherným doprovodom. Nádherné!" pochválila chlapcov Ľubica Čekovská.

Vďaka SMS hlasom od divákov nakoniec do finále postúpili Folklórny súbor Podpoľanec, Labirsky Beťare, Bobáňovci - Terchovský orchester ľudových nástrojov, Natália Lettrichová a patrioti do finále posunuli zoskupenie Ondro a kamaráti. Tešíme sa na vás už budúcu sobotu 14.3. o 20:30 na Jednotke pri druhom veľkolepom semifinále Zem spieva.

Živé vysielanie ??:??

Televízia