Čarovný kamienok: Zoznámte sa s postavami novej rozprávky RTVS

Čarovný kamienok: Zoznámte sa s postavami novej rozprávky RTVS

Nová pôvodná rozprávka Čarovný kamienok bude mať premiéru 24. decembra o 19:50 na Jednotke.

Humorne ladená televízna rozprávka o čarovnom kamienku, ktorý plní želania a o sile lásky, ktorá prekoná aj ľudskú chamtivosť.

Čarovný kamienok vnáša do duší a sŕdc nenávisť, zlobu, hašterivosť, ale i lásku, dobro a súcit podľa toho, čo si ľudská bytosť želá. Čarovný kamienok sa po mnohých krušných i ľudsky krásnych chvíľach nakoniec vracia späť - do rúk vládcov lesa.

Predstavujeme hlavné postavy

SEBELA - strigôňka - Zuzana BYDŽOVSKÁ

BENDEGÚZ - strigôň - Ady HAJDU

Strigônsky pár Sebela a Bendegúz žijú v chalúpke uprostred lesa. Zatiaľ čo Sebela mieša čarovné liečivé odvary a verí v dobro ľudstva, Bendegúz ľudí iba pokúša, nie je zlý, skôr skeptický, nemyslí si, že ľudia vedia konať nezištne dobro. Obaja sú odmenení vládcami lesa čarovným kamienkom. Sebela ho chce pre seba, vie ním urobiť veľa dobrého, zatiaľ čo Bendegúz by kamienok radšej využil na sebecké lotroviny.

1.jpg

Mlynár MATÚŠ - jednoduchý pracovitý mládenec - Jakub JABLONSKÝ Matúš je obyčajný dedinský mlynár, no v prvom rade chlapec s dobrým srdcom, hľadá spravodlivosť a dokáže sa za ňu postaviť a hoci aj vlastný život obetovať. Srdce má na správnom mieste, zastane sa bezmocných a pomáha nezištne.

2.jpg

HENRICH - mladý gróf - Daniel ŽULČÁK Sebecký mladý gróf, opovrhuje dedinčanmi ale aj vlastným otcom. Hľadí iba na svoj prospech, zatvára oči pred ľuďmi v núdzi, nerešpektuje prianie väčšiny, vidí iba svoj cieľ.

VENDELÍN - Henrichov osobný sluha - Jakub RYBÁRIK Komický sluha Vendelín, je vždy o krok vpred pred Henrichom, len to nesmie pred mladým grófom často ukazovať.

3.jpg

JÚLIA - Henrichova nemá sestra - Kristína SPÁČOVÁ Dobrosrdečné dievča, čistá duša, preto ako jediná vidí tajomný život v lese, cíti, že jej brat je zlý človek a snaží sa, les pred ním ochrániť. Zamiluje sa do mlynára Matúša.

4.jpg

Kráľovná NABBIEL -vládkyňa lesa - Anna JAVORKOVÁ Kráľ ARCHIVALD - vládca lesa - Milan BAHÚL Nositelia spravodlivosti, dobroty a strážcovia lesa. S ľuďmi si nažívali v pokoji, no keď ucítia, že ich kráľovstvo je v ohrození bez rozmýšľania oň zabojujú.

5.jpg

O Čarovnom kamienku

V jednej rozprávkovej krajine žili ľudia dlhé roky spokojne, mali svoje bežné radosti aj starosti, tešili sa z prírody naokolo, majestátneho lesa.

Neprekážalo im, že je panstvo opustenéa nemajú žiadneho pána. Mali pokoj a mohli si žiť slobodne. Nikto netušil, že príchod panstva znamená zmenu života k horšiemu. A netušili to ani obyvatelia lesnej ríše, ktorá bola nielen krásna, ale aj zvláštna. Okrem divých zvierat, vtákov a motýľov tu žili aj víly, škriatkovia, trpaslíci a iné čarovné a viac či menej očarujúce stvorenia, ľudskému oku neviditeľné.

Vládcovia lesa darovali strigôňom Bendegúzovi (Ady Hajdu) a Sebele (Zuzana Bydžovská) čarovný kamienok, ktorý mal moc plniť ľudské želania. Strigôni uzatvorili stávku, či ľudia moc čarovného kamienka zneužijú, alebo použijú na dobré skutky. A tak sa kamienok dostal do sveta ľudí a pokojný život obyvateľov lesa, malebnej dediny a panstva čakali veľké zmeny.

Na panstvo v sprievode komorníka Vendelína (Jakub Rybárik) a sestry Júlie (Kristína Spačová) prichádza mladý gróf Henrich (Daniel Žulčák), ktorého úlohou je zveľadiť majetok a naučiť sa hospodáriť.

Henrich, ktorý má obrovské podlžnosti a množstvo negatívnych charakterových vlastností, má však iný úmysel. Rozhodne sa vyrúbať les. Do cesty sa mu však postavia nielen obyvatelia lesa, ale aj mlynár Matúš (Jakub Jablonský) a jeho sestra, grófka Júlia. Čo sa stane s čarovným kamienkom? Vyhrá stávku Bendegúz, či Sebela?

Živé vysielanie ??:??

Televízia