Nemocnica na okraji mesta: Legendárny seriál sa vracia

Nemocnica na okraji mesta: Legendárny seriál sa vracia

Verili by ste, že ubehlo už viac ako štyridsať rokov od premiéry pilotnej epizódy? Nemocnica na okraji mesta bola od začiatku vysielania televíznym hitom. Z hercov, ktorí si v seriáli zahrali, sa stali hviezdy, ich hlášky zľudoveli a vysoká sledovanosť niekoľkonásobných repríz potvrdila, že príbehy primára Sovu, jeho kolegov a pacientov sú dodnes obrovským televíznym hitom.

Nemocnica na okraji sa začala nakrúcať v roku 1976. Hlavnú úlohu dostal Karel Höger, ktorý však o rok neskôr náhle zomrel. V tom čase bolo nakrúcanie v plnom prúde a tvorcovia začali okamžite hľadať náhradu. Do úlohy primára Sovu obsadili slovenského herca Ladislava Chudíka, ktorý sa stal jednou z najvýraznejších tvárí celej Nemocnice.

Aj napriek tomu, že tréning hercov, príprava seriálu a dokonca niekoľko scén nakrútili v nemocnici v Moste, do televízie sa mnohé z nich vôbec nedostali. Premiéra prvej série s trinástimi časťami bola začiatkom novembra v roku 1978.

Nemocnica na okraji mesta 1

Nemocnica na okraji mesta od 27. januára na Trojke

Seriál zaznamenal úspech nielen v Československu. Obrovskú sledovanosť a úspech mal aj v susednom Nemecku. Na žiadosť nemeckej televízie vznikla ďalšie séria so siedmimi epizódami. Dramatické dielo popretkávané napätím, ale aj svojráznym humorom a replikami, ktoré začali používať aj diváci v bežnej komunikácii, je zasadené prevažne do oddelenia ortopédie. Dej sa točí nielen okolo primára Sovu, ale aj jeho kolegov - Blažeja, ktorého stvárnil Josef Abrhám, Štrosmajera v podaní Miloša Kopeckého a doktora Cvacha, ktorého si zahral Josef Vinklář.

V Nemocnici na okraji mesta účinkovala aj Eliška Balzerová, výborná česká herečka, ktorá dostala úlohu doktorky Čeňkovej. Jednu zo sestier si zahrala Iva Janžurová. V seriáli sa zamilovala do jedného z pacientov.

Diváci si k postavám od začiatku vybudovali blízky vzťah. Seriál bol úspešný aj preto, lebo jasne poukázal na problémy a starosti, s ktorými sa bežne stretávali bežní občania pri televíznych obrazovkách. Bol zmesou náročnejšieho žánru, romantiky a nechýbali mu ani prvy komédie. Aj preto je dodnes jedným z najznámejších a najobľúbenejších seriálov. Nielen v Čechách, ale aj na Slovensku.



Živé vysielanie ??:??

Televízia