K Roku slovenského divadla pripravila RTVS pestrý program

K Roku slovenského divadla pripravila RTVS pestrý program

Rok slovenského divadla 2020 bude rezonovať vo vysielaní RTVS aj vo februári. Dvojka divákom prinesie ďalšie pútavé diskusie aj premiérovú dokumentárnu tvorbu.

Po štvordielnej sérii diskusií SK DEJINY sa bude o storočnici Slovenského národného divadla najbližšie hovoriť už dnes - v utorok 4. februára o 22:25 na Dvojke v relácii Večera s Havranom. Ako začínala slovenská prvá scéna, ako žila s rozmanitými politickými zmenami, čo znamená kontinuita kultúrnej inštitúcie a ako vnímame poslanie SND v spoločnosti? Odpovede na tieto otázky budú hľadať hostia moderátora Michala Havrana: herec i režisér Martin Huba, teatrologička Ľubica Krénová a režisér Roman Polák.

V nedeľu 23. februára, presne týždeň pred 100. výročím SND, uvedie Dvojka o 20:40 nový dokumentárny film RTVS Život za divadlo, ktorý je poctou obetiam politického násilia na divadelnom umení a ukazuje na prepojenie divadla a politickej moci na Slovensku. O 21:35 bude pokračovať voľná dokumentárna séria RTVS Zrod divadla, v ktorom dokumentarista Jaro Vojtek ukáže, ako sa rodila inscenácia Komúna v Divadle Astorka Korzo ´90. Z premiérovej tvorby RTVS možno spomenúť portrét sopranistky Ľubice Rybárskej v dokumentárnom cykle GEN.sk pohľadom režisérky Sone Ferancovej, ktorého premiéru budú môcť diváci sledovať v sobotu 22. februára o 21:45 na Dvojke.

Život za divadlo kolaz.jpg

Opere je venovaná aj 3-dielna archívna dokumentárna séria Slovenské národné divadlo, ktorú Dvojka ponúkne od 12. februára každú stredu neskoro večer. Týždeň predtým (5.2.) to bude dokumentárny film o predčasne zosnulom slovenskom scénografovi Alešovi Votavovi - Aleš Votava Múry sú vysoké a hrubé. Z nedávnej tvorby možno spomenúť aj vybrané časti dokumentárnej série Radosť zo života, ktorou si v pondelky o 21:30 Dvojka pripomenie výrazné herecké osobnosti Ctibora Filčíka (10.2.), Jozefa Kronera (17.2.), či Michala Dočolomanského (24.2.). Ďalšie predstavia Návraty k hereckým legendám od 18. februára každý pracovný deň o 17:25.

 

Živé vysielanie ??:??

Televízia