Ako rozlíšiť koronavírus od bežnej chrípky?

Ako rozlíšiť koronavírus od bežnej chrípky?

Drogérie a lekárne hlásia nedostatok antibakteriálnych gélov na ruky a rovnako nedostatok prostriedkov na dezinfekciu. V televíznej Regine nám bylinkárka Lenka Guráňová ukázala, ako si momentálne nedostatkový tovar, vyrobiť v pohodlí svojej kuchyne. Stačí mať zopár správnych ingrediencií.

Ako neskôr počas rozhovoru doplnila MUDr. Mária Avdičová, PhD, vedúca odboru epidemiológie RÚVZ Banská Bystrica, prostriedky na báze alkoholu by sme mali správne nazývať antivírusové. Rovnako je dôležité, aby sme sledovali ich zloženie.

Práve alkohol, ale aj chlór, zabíja vírusy vrátane toho, s ktorým aktuálne bojuje takmer celý svet. Pani docentka prízvukuje, že každý, kto sa vrátil zo zahraničia, alebo bol v kontakte s osobou, ktorá má cestovateľskú anamnézu, musí zostať v 14-dňovej karanténe.

Nie každé zakašľanie znamená koronavírus

Naďalej platí, že koronavírus najviac ohrozuje vyššie vekové skupiny. Druhou najohrozenejšou skupinou sú ľudia, ktorí sú chronicky chorí a majú oslabenú imunitu. Týka sa to pacientov s kardiovaskulárnymi chorobami, cukrovkou či metabolickými poruchami.

Avdičová upozorňuje, že nie za každou zvýšenou teplotou a zakašľaním je automaticky Covid-19. Tento vírus sa na Slovensku zatiaľ neprenáša z človeka na človeka, ktorý predtým necestoval, alebo neprišiel do styku s nakazenou osobou. „Väčšina ľudí s príznakmi majú väčšiu pravdepodobnosť, že majú klasickú chrípku. A môže to byť aj iná bežná viróza," hovorí skúsená odborníčka. Ako dodáva, v ovzduší cirkulujú rôzne vírusy chrípky.

Nakazenie koronavírusom sa prejavuje najmä zvýšenou teplotou nad 38,5 stupňa, ťažkým kašľom a sťaženým dýchanímdusením. Lekári naďalej vyzývajú ľudí, aby sa vyhýbali preľudneným miestam, aby dodržiavali hygienické návyky ešte prísnejšie ako predtým a aby si chránili nos a ústa rúškom, vhodné sú aj ochranné rukavice.

V prípade, že máte klinické príznaky a podozrenie, že váš zdravotný stav sa zhoršuje, je potrebné zdržiavať sa doma, ba až izolovať od zvyšku rodiny či spolubývajúcich. S lekárom komunikujte výlučne telefonicky, návštevu ambulancie odložte.

Kompletný rozhovor si pozrite v našom archíve.

Živé vysielanie ??:??

Televízia