Čo ak ochorie dieťa? Toto sú odporúčania pediatričky

Čo ak ochorie dieťa? Toto sú odporúčania pediatričky

„Deti znášajú Covid-19 najlepšie," upokojila všetkých rodičov vo vysielaní Dámskeho klubu pediatrička Elena Prokopová. Zároveň vysvetlila, že na základe informácií, ktoré odborníci majú, zatiaľ nevedia o koronavíruse rozprávať detailne. „Je to úplne nový vírus, s ktorým sme sa predtým nestretli," povedala skúsená lekárka pre deti a dorast.

Prví nakazení pochádzajú z Číny, kde sa koronavírus začal šíriť v decembri minulého roka. Postupne sa rozšíril do celého sveta vrátane Slovenska. Aktuálne máme v našej krajine potvrdených 204 prípadov. Naďalej platí, že najohrozenejšou skupinou sú seniori, ktorí majú viac ako 65 rokov. Myslieť si, že naopak deti sú ohrozené najmenej, je naivné.

Infikovať sa môžu aj najmenší a ako povedala lekárka v našom vysielaní, dieťa môže mať ľahšie či ťažšie príznaky, vo výnimočných prípadoch sa nemusia prejaviť žiadne. S vírusom bojuje v prvom rade imunita, ktorá je u detí prispôsobená na vírusové ochorenia oveľa lepšie.

Rodičia by si preto mali všímať kašeľ a problémy s dýchaním, ktoré sú jedným z najčastejších prejavov Covidu-19. Ďalším veľmi častým prejavom je zvýšená teplota, väčšinou nad 38 stupňov. Rovnako aj bolesť svalov a kĺbov či celková únava.

Rešpektujte opatrenia, vyzýva rodičov pediatrička

„V súvislosti s koronavírusom sme museli zmeniť fungovanie detských ambulancií. Nemohli sme si dovoliť, aby sa v čakárňach naďalej stretávalo toľko ľudí. Všetci slovenskí pediatri pracujú v upravenom režime. V prípade zdravotných komplikácií komunikujú lekári prostredníctvom telefónu a mailov. Ak ide o ľahší stav, vieme poradiť aj na diaľku," povedala Prokopová.

V prípade zdravotných komplikácií je potrebné, aby sa rodič a lekár dohodli na presnom čase návštevy ambulancie. Čakárne ambulancií sú v týchto dňoch zamknuté, upozornila na jedno z opatrení detská lekárka. Nie z dôvodu, že lekár nepracuje, ale je to jedno z opatrení, ktoré zaviedli celoplošne všetci lekári. Povinnosťou rodiča je zabezpečiť ochranu nosa a úst - pre seba aj pre dieťa. Lekári púšťajú na vyšetrenie spolu s dieťaťom iba jedného rodiča.

O ďalších opatreniach, ale aj odporúčaniach v súčasnej zložitej situácii, sa dozviete v priloženom rozhovore z Dámskeho klubu.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Televízia