Strach z koronavírusu? Psychológ radí, ako ho prekonať

Strach z koronavírusu? Psychológ radí, ako ho prekonať

„Z môjho pohľadu je toto jedna z najväčších výziev pre modernú generáciu, ako sa postaviť úzkosti, napätiu a zmätku, ktorý prichádza," hovorí psychológ Ján Záskalan. Ťažoba, ktorú môžeme v týchto dňoch pociťovať, sa môže objaviť na hrudi alebo v hrdle. Ale aj s tou sa dá zabojovať!

V týchto dňoch, keď sme zatvorení vo svojich domovoch a von vychádzame len v nevyhnutných prípadoch, môžeme pociťovať oveľa väčšiu záťaž na psychiku. Prejavuje sa nielen úzkostnými stavmi, ale aj búšením srdca a závratmi. Za to, že vyhľadáme pomoc psychológa, sa nemusíme hanbiť.

Príliš veľa informácií neprospieva

Ako nám prezradil Záskalan, aj psychológovia ordinujú telefonicky. Niektorí pacienti mu občas telefonujú s tým, že ich trápi suchý kašeľ. Aj ten môže signalizovať psychický problém, nemusí to byť hneď Covid-19. Psychológ odporúča príliš nad vecami nepremýšľať a filtrovať informácie.

Kto sleduje, číta, počúva príliš veľa, prevalcuje ho to a môže sa stať, že začne nad aktuálnymi udalosťami príliš polemizovať. „Teraz je ten čas, aby sme sa rozprávali aj o iných veciach. Možno takých, ktoré sú v rodinách nedoriešené. Rovnako dôležité je aj upokojenie situácie. Mali by sme si viac vychutnávať prítomnosť," prízvukuje odborník, ktorý tiež odporúča pravidelné prechádzky v prírode.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Televízia