So zákernou pandémiou bojovali Slováci aj v roku 1958

So zákernou pandémiou bojovali Slováci aj v roku 1958

Legenda hovorí, že týfus na Slovensko priniesla koncom 50. rokov svokra jedného z obyvateľov Žarnovice. Žena, ktorá prišla z bývalého Sovietskeho zväzu, údajne nebola priamo nakazená chorobou, bola len prenášačkou. Prišla z oblasti, kde už bol týfus rozšírený.

Spočiatku tomu nikto nevenoval pozornosť, ľudia o návšteve ženy ani poriadne nevedeli. Rodina, ktorú svokra navštívila, bývala neďaleko štadióna a choroba sa dostala do studne. Zhodou okolností sa v tom čase konala v Žarnovici športová udalosť, ktorú navštívilo niekoľko tisíc ľudí. V horúcom májovom počasí sa množstvo návštevníkov napilo zo studne.

Nakazili sa fanúšikovia aj športovci

Prvé príznaky choroby sa prejavili až po niekoľkých dňoch a Žarnovica sa stala ohniskom nákazy. Prípady nákazy sa začali objavovať po celom Československu. Zistilo sa, že týfusom sa ľudia nakazili práve na pretekoch, ktoré navštívili. Ochoreli nielen domáci a fanúšikovia, ale aj jazdci, ktorí pricestovali zo zahraničia. Karanténa bola nevyhnutná!

Ako nám v Televíznej Regine prezradila dcéra jedného z nakazených mužov, pamätá si na obdobie, keď jej otec ležal na infekčnom oddelení a s manželkou mohol komunikovať len cez okienko. Do karantény sa dostalo aj množstvo detí, ktoré prišli do kontaktu s nakazenými osobami. Aj vtedy sa zatvorili školy. Trvalo to však iba mesiac.

Pandémia týfusu však priniesla aj jedno veľké pozitívum. Mesto dostalo za úlohu vybudovať nový vodovod, štadión na tri roky zmĺkol a prešiel rekonštrukciou. Pretekať sa nanovo začalo až v roku 1962.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Televízia