Úvod Novinky Osobnosti
Projekt RTVS a SND spojil 120 osobností: Ďakujeme, Slovensko
Projekt RTVS a SND spojil 120 osobností: Ďakujeme, Slovensko

Projekt RTVS a SND spojil 120 osobností: Ďakujeme, Slovensko

Ďakujeme, Slovensko vznikalo ešte v čase prísnych karanténnych opatrení.

Až 120 osobností sa zapojilo do jedinečného projektu Ďakujeme, Slovensko. Po prvýkrát v histórii sa RTVS a Slovenskému národnému divadlu podarilo v takomto rozmere zjednotiť ľudí z kultúrnej, spoločenskej, vedeckej a športovej oblasti v jednom programe. Ten RTVS odvysiela na Jednotke v piatok 26. júna o 20:30.

Ďakujeme, Slovensko vznikalo ešte v čase prísnych karanténnych opatrení, takže umelci buď vystupovali na javisku historickej budovy SND pred prázdnym hľadiskom, alebo nahrali osobné video posolstvo zo svojich domovov nielen na Slovensku, ale i v zahraničí.

RTVS ako spoločensky mimoriadne zodpovedná inštitúcia sa v spolupráci so Slovenským národným divadlom a Národnou bankou Slovenska chce týmto programom veľmi pekne poďakovať všetkým občanom Slovenska za ich mimoriadne zodpovedný prístup počas pandémie koronavírusu. Je to naše vyjadrenie vďaky za to, ako zodpovedne sa naši občania po celý čas správali. Verím, že sme všetkým dali signál, že Slovensko sa v ťažkých chvíľach, tak ako to v histórii vždy bolo, dokázalo aj tentokrát zomknúť," poznamenal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Pozvánka pre celé Slovensko

Diváci sa môžu tešiť napríklad na vystúpenie sólistov zboru a orchestra Opery SND, Bratislavský chlapčenský zbor, opernú speváčku Ľubicu Vargicovú, huslistu Jána Kružliaka, speváka Richarda Müllera, Ľubicu a Mariána Čekovských, Billy Barmana a SĽUK.

billy barman, sľuk, ďakujeme slovensko Skupina Billy Barman a SĽUK počas vystúpenia. Foto: RTVS/Milan Krupčík

SND si tento rok pripomína 100. výročie svojho vzniku a podľa generálneho riaditeľa Petra Kováča koronakríza úplne zmenila plánované oslavy. „Uprostred pandémie sme sa rozhodli, že symbolicky pozveme do historickej sály SND celé Slovensko, aby sme poďakovali rôznym skupinám obyvateľstva, ktoré neboli v jednoduchej situácii. Verím, že toto poďakovanie nebude mať len symbolickú hodnotu, ale aj vysokú umeleckú úroveň," uviedol.

O tom, ako sa vyrovnávali s obmedzeniami počas karantény, ale i s osobným posolstvom do budúcnosti sa s divákmi podelia herci Emília Vášáryová, Martin Huba, Zuzana Kronerová, Božidara Turzonovová, Emil Horváth, Daniel Fischer, Dominika Kavaschová, František Kovár, Ján Koleník, Tatiana Pauhofová, Ľuboš Kostelný, Alexander Bárta, Richard Stanke, režisér Peter Bebjak, filozof a prekladateľ Miroslav Marcelli, kazateľ Daniel Pastirčák, arcibiskup Stanislav Zvolenský, evanjelická farárka Anna Polcková, dizajnér a konštruktér Štefan Klein, výtvarník Marek Ormandík, spisovateľ Michal Hvorecký, básnik a textár Ivan Štrpka, Dado Nagy, hudobný virtuóz Dalibor Karvay, kontrabasista Roman Patkoló, hudobník Jozef Lupták, speváci Jana Kirschner a Dan Bárta, dramatici a režiséri Stanislav Štepka, Viliam Klimáček, predseda SAV Pavol Šajgalík, športovci Matej Tóth, Peter Sagan, Veronika Velez-Zuzulová či Anastasia Kuzminová.

opera snd, chlapčenský zbor, ďakujeme slovensko Zbor Opery SND a Bratislavský chlapčenský zbor počas vystúpenia. Foto: RTVS/Milan Krupčík

Charitatívny rozmer

Za hudobnou dramaturgiou programu stojí Martin Valihora, ktorý ho vytvoril s režisérom Antonom Šulíkom. „V čase karantény sme si často volali a vymieňali pocity z danej situácie, čo urobiť a ako zareagovať. Vážime si, že verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska, Slovenské národné divadlo a Národná banka Slovenska prijali pozvanie do tohto projektu a mohli sme dať dokopy absolútne spektrum toho najlepšieho, čo naša krajina ponúka. Veľká vďaka patrí všetkým účinkujúcim a celému tvorivému tímu, ktorí prijali pozvanie do tohto krásneho projektu," priblížil. Martin Valihora spolu s Jazz Quartetom v programe odohrajú novú autorskú skladbu Marcela Palondera - Za oknami jar, ktorú zložil počas koronakrízy. Na divadelných doskách hudobne podporili aj Petra Lipu a Milana Lasicu v skladbe Prosperita.

lasica, lipa, ďakujeme slovensko Milan Lasica a Peter Lipa počas vystúpenia. Foto: RTVS/Milan Krupčík

V Ďakujeme, Slovensko vystúpia aj moderátori RTVS Ľubomír Bajaník, Štefan Chrappa, Soňa Müllerová, Marcel Merčiak, Alena Heribanová, Miroslav Frindt, Katarína Brychtová, Iveta Malachovská a Janette Štefanková. Diváci zároveň budú môcť podporiť občianske združenia, ktoré v krízovej dobe pomáhali najviac ohrozeným ľuďom.

Záštitu nad programom prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová a Ministerstvo kultúry SR. Hlava štátu na záver poďakuje všetkým, ktorí svojou disciplínou a ochotou pomôcť bojovali proti pandémii.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia