Rok Ľudovíta Štúra s RTVS

Rok Ľudovíta Štúra s RTVS

28. októbra 2015 si pripomíname 200. výročie narodenia jednej z najvýznamnejších postáv našej histórie. RTVS pripravila tri premiérové televízne formáty, programovou dominantou bude dokudráma True Štúr. Pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra, kodifikátora súčasnej podoby slovenského spisovného jazyka, politika, jazykovedca, učiteľa, spisovateľa a vedúcej osobnosti slovenského národného obrodenia v 19. storočí, pripravuje RTVS bohatý program v televíznom a rozhlasovom vysielaní. Nebudú chýbať filmové a dokumentárne premiéry, seriálová klasika či priamy prenos z celonárodných osláv v Uhrovci.


Programovou dominantou bude premiéra vizuálne príťažlivej dokudrámy o pátraní po okolnostiach smrti Ľudovíta Štúra True Štúr, ktorú pripravila RTVS v spolupráci s produkčnou spoločnosťou Crazy Company. Dej sa odohráva v r. 1856 počas jednej januárovej noci v Modre. Hlavnou postavou filmu je tajomný Samuel Hronský (Robert Roth), ktorý prichádza na Štúrov pohreb. Nejde mu však do hlavy, že jeho priateľ zomrel tak nečakane a rozhodne sa preto vypátrať, či ho niekto nezniesol zo sveta. True Štúr je pútavou snímkou s prvkami film noir, ktorý vizuálnu inšpiráciu nachádza vo filmoch ako napríklad Alois Nebel a Sin City. V ďalších úlohách sa predstavia Táňa Pauhofová, Vladimír Zboroň, Kamil Kollárik či Daniel Ratimorský.

Foto z nakrúcania (C)Hugo Nágel (3).JPG
Robert Roth počas nakrúcania True Štúr. Foto: Hugo Nágel

True Štúr je pútavou snímkou s prvkami film noir, ktorý vizuálnu inšpiráciu nachádza vo filmoch ako napríklad Alois Nebel či Sin City. V ďalších úlohách sa predstavia Táňa Pauhofová, Vladimír Zboroň, Kamil Kollárik a Daniel Ratimorský.

Dvojka odvysiela premiérový dokumentárny film Ľudovít Štúr, ktorý prezentuje túto osobnosť našich dejín s dôrazom na jeho duchovný a náboženský rozmer a ktorý bol historiografiou bývalého režimu zámerne zamlčiavaný. Prináša doposiaľ nepublikované  archiválie a po prvýkrát predstaví aj miesta v zahraniční, na ktorých Štúr pobýval. Unikátny 40-minútový dokumentárny film vznikol v interných kapacitách RTVS.

IMG_0887.jpg
Z nakrúcania dokumentu RTVS Ľudovít Štúr. Foto: RTVS

„V rádiách RTVS si toto významné výročie pripomíname počas celého roka, v Rádiu Slovensko budeme počas víkendu v sobotu 24. 10. a v nedeľu 25. 10. prinášať živé vstupy z národných osláv v Uhrovci,“ hovorí riaditeľ Sekcie programových služieb Slovenského rozhlasu Vincent Štofaník. V sobotu 24. 10. Rádio Slovensko odvysiela fíčer Petra Turčíka a dramaturgičky Táni Kusej Ľudovít Štúr – čo nás o ňom neučili, ktorý sa bude zaoberať menej známymi faktami zo života Ľudovíta Štúra z pohľadu najnovších výskumov slovenských historikov a literárnych vedcov.

Panoráma Rádia Regina si Ľ. Štúra pripomenie v trojhodinovej celonárodnej spomienke z Uhrovca. Nebudú chýbať živé rozhovory s riaditeľkou Uhrovského múzea, reportáže z rodného domu Ľ. Štúra, historického sprievodu Štúrovcov a tiež príspevky o pamätnej známke a minci Ľ. Štúra.

Rádio Devín pripravilo do vysielania viacero premiérových formátov – 20-dielny cyklus dokumentov Najkrajšie štúrovské, fíčer Terezy Simanovej Ľudovít nie je včerajší, 25. 10. odvysiela Koncert Detského a dievčenského speváckeho zboru Slovenského rozhlasu z Hradného kostola sv. Kataríny v Kremnici venovaný pamiatke Ľudovíta Štúra. „Do pozornosti poslucháčov by som tiež rád dal premiéru rozhlasovej hry režiséra a scenáristu Petra Janků Labutia pieseň veľkého Slovana, ktorú odvysiela Rádio Devín v utorok 27. 10,“ uzavrel V. Štofaník.

Kompletný program vysielania RTVS k Roku Ľudovíta Štúra

jednotka_stvorec.png

FILMY
Premiéra dokudrámy True Štúr (nedeľa 25. 10.)
Zemianska česť (nedeľa 25. 10.)
Traja svedkovia (nedeľa 1. 11.)

PRIAME PRENOSY
Celonárodné oslavy 200. výročia Ľudovíta Štúra v Uhrovci (sobota 24. 10.)


dvojka_stvorec.png

DOKUMENTY
Premiéra dokumentárneho filmu RTVS Ľudovít Štúr (streda 28. 10.)
Premiéra dokumentárneho filmu RTVS Pravá tvár Ľudovíta Štúra (streda 28. 10.)

FILMY
Niet inej cesty (sobota 31. 10.)

SERIÁLY/SÉRIE
Štúrovci (piatky 9., 16., 23., 30. 10. a 6. 11.)
Anička Jurkovičová (piatky 13., 20. a 27. 11.)
Štúrovské časy (pondelok - piatok od 7. 9. do 30. 10.)

PRIAME PRENOSY  
Služby Božie z Uhrovca (nedeľa 25. 10.)

s podkladom.png

Večer 24. 10. Rádio Slovensko odvysiela fíčer Petra Turčíka a dramaturgičky Táni Kusej Ľudovít Štúr – čo nás o ňom neučili, ktorý sa bude zaoberať menej známymi a opomínanými faktami zo života Ľudovíta Štúra z pohľadu najnovších výskumov slovenských historikov a literárnych vedcov.

V týždni výročia narodenia od 26. do 30. 10. bude do vysielania zaradený Príbeh na týždeň o Ľudovítovi Štúrovi ako o človeku z mäsa a kostí, venovaný zaujímavostiam zo života Ľ. Štúra.

2_regina.png

Panoráma Rádia Regina si Ľ. Štúra pripomenie v trojhodinovej celonárodnej spomienke z Uhrovca. Nebudú chýbať živé rozhovory s riaditeľkou Uhrovského múzea, reportáže z rodného domu Ľ. Štúra, historického sprievodu Štúrovcov a tiež príspevky o pamätnej známke a minci Ľ. Štúra.

9.10 Uličkami Uhrovca – reportáž a rozhovor so  starostkou obce
9.18 Rodný dom Ľ. Stúra – reportáž + živý s Mgr. Petrom Martiniskom, povereným riaditeľom Trenčianskeho múzea
9.34 Turistický výstup na Rokoš + historický sprievod Štúrovcov
9.44 Obecné múzeum a pamätník Ľ. Štúra – reportáž a živý rozhovor s Elenou Beštovou, riaditeľkou Uhrovského múzea
11.04 Divadelná inscenácia Orol Tatranský (doc. Mgr. Art Juraj Sarvaš, režisér, Ing. Jana Raffajová, riaditeľka Divadla J. G. Tajovského vo Zvolene)
11.13 Pamätná známka a pamätná minca (Slovenská pošta; NBS: Martina Solčányiová)
11.34 Rodáci – rodný dom A. Dubčeka (Mgr. Peter Martinisko, poverený riaditeľ Trenčianskeho múzea)
11.42 Štúrovci

3_devin.png

PREMIÉRY
8. 8. – 17. 12. o 11.00 Najkrajšie štúrovské... 20 dielny cyklus hodinových dokumentov z produkcie RTVS Košice a RTVS Banská Bystrica
24. 10. o 18.00 Ľudovít nie je včerajší fíčer Terezy Simanovej na námet Barbory Hrínovej
25. 10.2015 o 10:30 Koncert venovaný pamiatke Ľudovíta Štúra záznam koncertu Detského a dievčenského speváckeho zboru Slovenského rozhlasu z Hradného kostola sv. Kataríny v Kremnici (v rámci festivalu Petra Michalicu „Hudba pod diamantovou  klenbou“). Dirigoval Adrian Kokoš.
27. 10. o 19.30 Labutia pieseň veľkého Slovana rozhlasová hra; autor a režisér Peter Janků
28. 10. o 9.00 Ars musica –  Vrstovníci hudobno-slovná relácia o hudbe a hudobníkoch generačne spätých s obdobím, v ktorom žili Štúrovci
19. 10. – 23.10. o  13:00 Čítanie na pokračovanie texty o Ľ. Štúrovi a z pera Ľ. Štúra
19. 10. J. M. Hurban: Ľudovít Štúr 1
20. 10. J. M. Hurban: Ľudovít Štúr 2
21. 10. Ladislav Jánsky: Tri dni zo života Ľudovíta Štúra
22. 10. Ľ. Štúr: Starý a nový vek Slovákov 1
23. 10. Ľ. Štúr: Starý a nový vek Slovákov 2

Medailón cyklus životopisných pásiem o živote Ľ.Štúra
6. 10. František Soukup: Hradecké dni Ľudovíta Štúra 1. časť
13. 10. František Soukup: Hradecké dni Ľudovíta Štúra 2. časť
20.10. Ondrej Laciak: Štúrova druhá láska
27.10. Jozef Šajgal: Podobizne. Ľudovít Štúr

Poézia (vždy v nedeľu o 12.30) cyklus pásiem poézie štúrovských básnikov
4. 10. Janko Kráľ: Orol vták
11. 10. Andrej Sládkovič: Marína
18.10. Ján Botto: Smrť Jánošíkova
25.10. Blahá pamiatka. Verše venované Ľ. Štúrovi

Galéria

Foto z nakrúcania (C)Hugo Nágel (3).JPG Stills_True Štúr (C) RTVS, Crazy Company (6).png Foto z nakrúcania (C)Hugo Nágel (6).JPG T.Pauhofova_True Stur.png Foto z nakrúcania (C)Hugo Nágel (5).JPG Foto z nakrúcania (C)Hugo Nágel (1).JPG T.Pauhofova_True Stur (2).png Foto z nakrúcania (C)Hugo Nágel (2).JPG Foto z nakrúcania (C)Hugo Nágel (7).JPG Foto z nakrúcania (C)Hugo Nágel (8).JPG Foto z nakrúcania (C)Hugo Nágel (4).JPG Stills_True Štúr (C) RTVS, Crazy Company (8).png Stills_True Štúr (C) RTVS, Crazy Company (10).png Stills_True Štúr (C) RTVS, Crazy Company (16).png

Živé vysielanie ??:??

Televízia