Cestou necestou

Vhodné pre všetkých HD Európska tvorba
Cestou necestou je gastronomický cestopis, v ktorom navštívime zaujímavých Slovákov dlhodobo žijúcich v zahraničí a ich očami si predstavíme nové i dobre známe lokality a s nimi spojené miestne tradície. Kľúčom k spoznávaniu rozdielnych kultúr bude miestna gastronómia vo všetkých formách od luxusných reštaurácii až po farmy. Rozdielne profesie a životný štýl našich sprievodcov vytvoria odlišné atmosféry i rytmus každej epizódy.
Dnes navštívime krásny ostrov Taiwan. Obmývajú ho Východočínske ja juhočínske more. Vzdialenosť zo severu na juh nie je väčšia ako 400 km. Hrdí sa veľmi dobrou infraštruktúrou a rýchlovlakom, ktorým sa dostane zo severu na juh za necelú hodinu a pol. Populáciu tvorí viac ako 23 miliónov obyvateľov z čoho 84% môžeme označiť za Taiwančanov i keď ich tvorí niekoľko etnických skupín. Podnebie sa na ostrove mení zo subtropického na severe na tropické na juhu, pričom v horských častiach na západe môže v zime dokonca snežiť. Podnebná rozmanitosť, umožňuje pestovanie množstva plodín, od tropického ovocia až po čaj v horských oblastiach. Aj keď sú Taiwančania pôvodom Číňania, ich mentalita je oproti ich predkom úplné iná. Otvorenosť ľudí, miestna gastronómia a krása tohto ostrova sem prilákala aj talentovaného slovenského fotografa a cestovateľa, ktorý si tento malebný ostrov zamiloval od prvého momentu. Kysučan Aleš tu žije už tri roky.