Fetiše socializmu

Vhodné pre všetkých Skryté titulky HD Európska tvorba
Dokumentárny cyklus o živote v socialistickom zriadení, ktorý predstavuje fenomény populárnych, módnych, zaujímavých, žiadaných a často nedosiahnuteľných vecí v období socializmu, ku ktorým sa s túžbou obracali tváre väčšinovej spoločnosti.
Žijeme v čase, keď sa retro stáva uznávanou a váženou módnou značkou. A keďže nové výrobky často presahujú možnosti našich peňaženiek, vraciame sa radi k veciam, ktoré nám spoľahlivo slúžili v minulosti. Preto vôbec neprekvapuje, keď na uliciach vidíme aj osvedčené bicykle značky Favorit, Pionier, či Sobi 20. Je to len nostalgia? Alebo aj praktičnosť či nevyhnutnosť. Ako to vlastne je sa dozviete v relácií Bicyklom k lepším zajtrajškom z cyklu Fetiše socializmu.
Ako chutil socializmus? Ale zaujímavá otázka je aj - ako nám chutí naša súčasnosť? Možno patríme k tej šťastnej generácii, ktorá si ešte pochutnávala na domácej zabíjačke, praženici z čerstvých vajec, vyjedala hrášok z babkinho záhonu a jedla čerešne priamo zo stromu... Ubehlo len pár rokov a dnes len krčíme nosom nad síce veľkou, ale dosť pochybnou ponukou potravín a smejem sa nad „bio-mániou“ ľudí, čo chcú zdravo a kvalitne žiť. Nech už spomínanie na obdobie rokov 1948-1989 prináša na jazyk rôzne chute, či pachute, jedno je isté – paradajky chutili ako paradajky a pomaranče boli síce dostať len Vianoce, ale stáť na ne sa oplatilo.. , Ako chutil socializmus? Ale zaujímavá otázka je aj - ako nám chutí naša súčasnosť? Možno patríme k tej šťastnej generácii, ktorá si ešte pochutnávala na domácej zabíjačke, praženici z čerstvých vajec, vyjedala hrášok z babkinho záhonu a jedla čerešne priamo zo stromu... Ubehlo len pár rokov a dnes len krčíme nosom nad síce veľkou, ale dosť pochybnou ponukou potravín a smejem sa nad „bio-mániou“ ľudí, čo chcú zdravo a kvalitne žiť. Nech už spomínanie na obdobie rokov 1948-1989 prináša na jazyk rôzne chute, či pachute, jedno je isté – paradajky chutili ako paradajky a pomaranče boli síce dostať len Vianoce, ale stáť na ne sa oplatilo..