Nech žije deduško

Vhodné pre všetkých Skryté titulky Audio komentár Európska tvorba
Príhody tretiaka Vladka, ktorý žije prechodne u svojho deduška na Záhorí. Deduška - obľúbeného človeka, kováča a veľkého výmyselníka stvárnil nemenej obľúbený herec Jozef Kroner.
V tejto časti seriálu má deduško starostí neúrekom - nielen s opravou a zháňaním súčiastok na bicykel pre vnuka Vladka a jeho kamarátov, vymýšľaním zabezpečovacieho zariadenia pre babku Kapustovú na jej pivnicu, opravou hasičskej striekačky na hodovú parádu, ale predovšetkým so vzťahom Vladkových rodičov. Deduško ani netuší, že všetky jeho starosti pozorne vníma celá dedina, ktorej osudy jej blízkych nebývajú ľahostajné. A tak kým poštár Zajac tvorí oslavnú ódu o požiarnikoch na hodovú slávnosť, všetky ženy v dedine sa rozhodnú podať deduškovi pomocnú ruku. Darov a pomoci je toľko, že sa deduško nestačí ani brániť, ani čudovať. Ale ako pomôcť Vladkovi a jeho rodičom, to veru zatiaľ nevie nikto.
V siedmej záverečnej časti seriálu, sa ocitneme uprostred hodovej slávnosti. Všetko prebieha podľa plánu a očakávania, len zopár ľudí na slávnosti chýba. Neprišla suseda Kapustová, nepriniesla ani tortu - hlavnú cenu tomboly, kdesi v neznáme zmizli aj Vladko s rodičmi. Deduško sa ich pokúša nájsť, dostane však akýsi odkaz a zmizne aj on. Celá dedina hľadá stratencov a nik netuší, že okrem deduška skončili všetci vďaka jeho vynálezu v pivnici babky Kapustovej. Keď ich konečne objavia, aj záchrancovia skončia uzamknutí v pivnici. Cesta von je komplikovaná. Keď sú už všetci na slobode vracia sa aj deduško, ktorý zachraňoval kravín pred potopou z potrubia. Najdôležitejšou vecou však je, že Vladkovi rodičia sú zasa spolu a šťastní. , V siedmej záverečnej časti seriálu, sa ocitneme uprostred hodovej slávnosti. Všetko prebieha podľa plánu a očakávania, len zopár ľudí na slávnosti chýba. Neprišla suseda Kapustová, nepriniesla ani tortu - hlavnú cenu tomboly, kdesi v neznáme zmizli aj Vladko s rodičmi. Deduško sa ich pokúša nájsť, dostane však akýsi odkaz a zmizne aj on. Celá dedina hľadá stratencov a nik netuší, že okrem deduška skončili všetci vďaka jeho vynálezu v pivnici babky Kapustovej. Keď ich konečne objavia, aj záchrancovia skončia uzamknutí v pivnici. Cesta von je komplikovaná. Keď sú už všetci na slobode vracia sa aj deduško, ktorý zachraňoval kravín pred potopou z potrubia. Najdôležitejšou vecou však je, že Vladkovi rodičia sú zasa spolu a šťastní.