Medzinárodný deň za odstránenie násilia páchaného na ženách

Medzinárodný deň za odstránenie násilia páchaného na ženách

Počuli ste o ženách, ktoré zažili násilie? Odpoveď by určite znela - áno. A poznáte takúto ženu? Tu už by to také jednoznačné nebolo, pretože ženy, ktoré zažívajú domáce násilie sa často nezdôverujú nikomu. Situácia vo svete, ale aj na Slovensku si práve preto žiada viac informácií. Organizácia Spojených národov vyhlásila 25-ty november za Medzinárodný deň za odstránenie násilia páchaného na ženách. Od tohto dňa prebiehajú na celom svete verejné podujatia rôznych organizácií v rámci kampane s názvom - 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách. Kampaň sa končí 10-teho decembra, v deň, keď si pripomíname Medzinárodný deň ľudských práv. Hana Michalčíková sa pýtala Barbory Burajovej z Koordinačno- metodického centra pre rodovo podmienené a domáce nasilie , aká je momentálne situácia vo svete?

Medzinárodný deň za odstránenie násilia páchaného na ženách Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Napriek dlhodobému úsiliu spoločnosti, ženských organizácií, medzinárodných i národných inštitúcií je násilie páchané na ženách stále jednou z najrozšírenejších foriem porušovania ľudských práv. Na Slovensku máme nastavenú legislatívu na ochranu práv týraných žien a detí. Žena sa môže brániť. V praxi to však také jednoduché nie je a žena z obavy o život svoj a detí, často trestné oznámenie na manžela, či partnera nepodá. Aj preto musí silnieť záujem nás všetkých.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Televízia