Úvod Novinky Zaujímavosti
Banské štôlne v Ľubietovej skrývajú svetový unikát
Banské štôlne v Ľubietovej skrývajú svetový unikát

Banské štôlne v Ľubietovej skrývajú svetový unikát

V takom veľkom množstve sa langit nikde inde netvorí.

Bývalé slobodné kráľovské mesto Ľubietová je známe svojimi minerálmi. Kedysi bolo jedným zo stredoslovenských banských miest. História tam doteraz zapadala prachom. Náučný banský chodník, na ktorom sa nachádza 18 štôlní a prejdete ho za približne tri hodiny, to zmenil.

Oblasť Ľubietovej patrí historicky k najvýznamnejším rudným revírom Slovenska, ale aj Európy. Podľa archeologických nálezov tu meď získavali už v dobe bronzovej. Dodnes sa v štôlňach nachádzajú vzácne minerály. Okrem medi sa tu ťažilo aj železo.

Medzi najzaujímavejšie minerály patrí langit - modrý až modrozelený minerál, ktorý sa vyskytuje na ložiskách medi. Vzorky tohto minerálu z Ľubietovej považujú za svetový unikát, pretože v takom veľkom množstve sa nikde inde netvorí.

Viac v reportáži Andreja Bálinta. Ďalšie zaujímavé reportáže nájdete zadarmo a bez reklamy v archíve RTVS.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ľubietovská meď patrila údajne k jedným z najkvalitnejších vôbec v celej Európe. Prvá písomná zmienka o Ľubietovej sa datuje do roku 1379, keď sa stala slobodným kráľovským banským mestom. Vtedy vstúpila aj do zväzu slovenských kráľovských banských miest. S baníctvom sa skončilo údajne v roku 1912.

V okolí štôlní v bývalej osade baníkov sa zachovalo pár dreveníc - typických baníckych domčekov. Niektoré obývajú Ľubietovčania, iné chatári.

Na území obce sa nachádza aj štátna prírodná rezervácia - pohorie, ktoré tvoria dva pre ňu typické kopce - Ľubietovský Vepor a Hrb, ktorý sa považuje za geografický stred Slovenska.

drevný opál - prekremenené drevo Drevný opál - prekremenené drevo, vystavený v muzeálnej miestnosti Ľubietovej na obecnom úrade.

(foto: Archív Jána Lampera, info: TASR)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia