Úvod Novinky Zaujímavosti
Pred 75 rokmi Hirošimu zrovnal so zemou „Malý chlapec“
Pred 75 rokmi Hirošimu zrovnal so zemou „Malý chlapec“

Pred 75 rokmi Hirošimu zrovnal so zemou „Malý chlapec“

6. augusta 1945 ráno spoznal svet ničivú silu atómových zbraní.

Pred 75 rokmi americké letectvo zhodilo atómovú bombu na japonské mesto Hirošima. Zahynulo takmer 80-tisíc ľudí, čo predstavovalo približne 30 % obyvateľov Hirošimi, a premenilo mesto na hromadu trosiek a obrovského utrpenia.

Dátum zhodenia atómovej bomby na Hirošimu sa stal Svetovým dňom boja za zákaz jadrových zbraní - známy aj pod názvom Deň Hirošimy.

VIDEO: Život v Hirošime a Nagasaki pred zhodením bômb a situácia po Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Protest vedcov nestačil

V Spojených štátoch sa už počas druhej svetovej vojny podarilo realizovať Projekt Manhattan, ktorého cieľom bolo zostrojiť atómovú bombu. Prvý pokus s ňou uskutočnili Američania pri meste Alamogordo v Novom Mexiku 16. júla 1945, deň pred začiatkom Postupimskej konferencie.

Napriek protestom vedcov vydal americký prezident Harry Truman rozkaz na zvrhnutie prvých atómových bômb na japonské mestá Hirošimu a Nagasaki.

hirošima Hríbovitý oblak stúpa k oblohe asi hodinu po výbuchu atómovej bomby v Hirošime.

Slová pre dejiny

Bolo ráno, pondelok 6. augusta 1945, keď veliteľ posádky bombardéra Boeing B-29 Superfortress s nápisom Enola Gay plukovník Paul W. Tibbets zobral do rúk palubný mikrofón a povedal: "Tento záznam je určený pre dejiny. Dajte si pozor, čo hovorím. Zhodíme prvú atómovú bombu!"

Smrtonosnú misiu naplnili o 08.15 h miestneho času, keď nad Hirošimou, prístavným mestom na ostrove Honšu, zhodili na centrum mesta z výšky približne desať kilometrov jadrovú nálož na padáku. Explodovala asi 600 metrov nad mestom, po čom nasledoval oslepujúci záblesk. Prvá atómová bomba, nazvaná Little Boy (Malý chlapec) vážila viac ako štyri tony a bola päť metrov dlhá.

hirošima Dóm atómovej bomby v Hirošime.

Tisíce ľudí nikdy nenašli

Výbuch so silou ekvivalentnou výbuchu 15-tisícov ton TNT zničil dve tretiny mesta, v centre Hirošimy zostalo stáť len 20 budov, ktoré boli postavené z betónu. Rádioaktívne žiarenie malo smrtiaci účinok v okruhu jedného kilometra od miesta výbuchu.

Zahynulo takmer 80-tisíc ľudí, vyše 100-tisíc ďalších utrpelo ťažké zranenia a viac ako 13-tisíc zostalo nezvestných. V nasledujúcich rokoch desaťtisíce ďalších ľudí zomierali na choroby spôsobené rádioaktívnym ožiarením. Do konca roka 1945 sa počet úmrtí v Hirošime zvýšil na takmer 140-tisíc a v roku 1950 dosiahol hranicu 200-tisíc.

hirošima Holubice nad Parkom mieru v Hirošime.

obama Barack Obama kladie veniec k pamätníku v Hirošime.

Prvý bol Obama

Na mieste epicentra výbuchu, na Ústrednom námestí v Parku mieru, vybudovali v rokoch 1949-56 pamätný komplex podľa návrhu architekta Kenzóa Tanga. Od roku 1955 sa v Hirošime a Nagasaki každoročne konajú medzinárodné konferencie za zákaz atómových a vodíkových zbraní.

Prvý úradujúci americký prezident, ktorý zavítal do Hirošimy od roku 1945, bol Barack Obama. Miesto zhodenia prvej atómovej bomby navštívil 27. mája 2016.

O tri dni neskôr, 9. augusta 1945, zhodili Američania atómovú bombu s názvom Fat Man (Tučný muž) na Nagasaki. Japonsko niekoľko dní po zhodení bômb kapitulovalo, čím sa skončila druhá svetová vojna v Ázii.

hirošima, nagasaki Zničené Nagasaki po zhodení atómovej bomby Fat Man na mesto.

Ako funguje atómová bomba? Vypočujte si v našom archíve, kde nájdete aj dokument o zhodení bômb na Hirošimu a Nagasaki.

(video: Reuters, foto: AP, info: RTVS, TASR)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia