Úvod Novinky Zaujímavosti
Vzácny druh vtáka, ktorý u nás žije len v ZOO Košice
Vzácny druh vtáka, ktorý u nás žije len v ZOO Košice

Vzácny druh vtáka, ktorý u nás žije len v ZOO Košice

Nemôže sa ním pochváliť dokonca ani žiadna zoologická záhrada v Čechách.

Pracovníkom Zoologickej záhrady v Košiciach sa podaril výnimočný „kúsok". Rozmnožili vzácne vtáctvo, ktoré je možné vidieť len v 32 zoologických záhradách v Európe. Okrem toho tukany veľkozobé nenájdeme v žiadnej inej slovenskej či českej ZOO. Dokopy ich na starom kontinente žije v zajatí len 90 kusov.

„Za posledných 12 mesiacov sa dva jedince vyliahli v Košiciach, dva v ZOO Paríž a jeden v ZOO Rotterdam. Je to druh, ktorý pochádza z Južnej Ameriky a žije v nadmorskej výške do 1 700 metrov," prezradil Patrik Pastorek, vedúci zoologického oddelenia, ZOO Košice. Tento druh vtáka žije voľne v Peru, Bolívii a v Brazílii.

Ako doplnila inšpektorka vtákov Alena Čičmancová, vzácnemu druhu pomohol pokoj, ktorý mal za posledných niekoľko mesiacov. Dospelé jedince sú nápadné obrovským farebným zobákom, mláďatám narastie takýto zobák až v prvom roku života.

Chov takéhoto vtáctva je mimoriadne náročný. Vo voľnej prírode sa dožívajú 20 až 25 rokov, v ľudskej opatere je to o pár rokov menej. Viac sa o tukanoch sa dozviete v priloženej reportáži.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Správy RTVS na Facebooku. Sledujte nás a majte všetky dôležité informácie ako prví.

zdroj foto: Správy RTVS

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia