Úvod Novinky Zaujímavosti
Kožná lekárka: Zdravé opaľovanie neexistuje
Kožná lekárka: Zdravé opaľovanie neexistuje

Kožná lekárka: Zdravé opaľovanie neexistuje

Koľko minút môžeme byť na slnku bez ochranného krému a kto by sa vôbec nemal slniť?

Benefitmi slnečného žiarenia je jeho priaznivé pôsobenie na celý rad kožných ochorení (atopická dermatitída, psoriáza) a prirodzené doplnenie vitamínu D.

Stačí pritom pobyt na slnku 10 - maximálne 20 minút bez ochranných prostriedkov v čase pred 11 hodinou alebo po 15 hodine, aby sme načerpali dostatok tohto vitamínu šťastia.

beach-1839742_1920.jpg

Tu sa však pozitíva slnenia končia. Slnko je totiž agresívne UV žiarenie, aj UV A, aj UV B žiarenie majú negatívny vplyv na našu kožu.

UV A žiarenie je zodpovedné za rýchle zhnednutie kože viditeľné už po hodine opaľovania. Je však zodpovedné za viditeľné prejavy starnutia kože.

UV B žiarenie sa prejaví na koži vo forme opálenia až 2 - 3 dni neskôr, avšak je príčinou spálenia, začervenania kože a aj vzniku rakoviny. Poškodzuje DNA na úrovni buniek a vytvárajú sa pri ňom voľné radikály, ktoré dlhodobo poškodzujú pokožku.

Pravidlá bezpečného pobytu na slnku

  • Zaradiť používanie ochranných krémov s UV faktorom do dennej rutiny (ako umývanie zubov)
  • Racionálny pobyt na slnku (vyhýbať sa priamemu žiareniu medzi 11 - 15.00 hod, bledé fototypy od 10 - 16-00 hod)
  • Nepredlžovať neúmerný pobyt na slnku aj po použití opaľovacieho krému
  • Ochranné krémy nakupovať v lekárni
  • Natierať sa 20 - 30 minút pred pobytom na slnku
  • Aplikovať krém aj dvakrát po sebe (nikdy sa totiž nerozotrie stopercentne)
  • Nezabudnúť aj na očné viečka, ušnice, pery, pokožku hlavy
  • Princíp 7 čajových lyžičiek krému (1 tvár a krk, 2-3 ruky, 4 trup, 5 chrbát, 6-7 nohy) - mali by ste minúť pri jednom natretí až pätinu z 200 ml balenia
  • Nezabúdať na pravidelne natieranie - každé dve až štyri hodiny (závisí od typu pokožky a opakovanom pobyte na slnku)
  • Používať pokrývky hlavy, slnečné okuliare, slnečníky
  • Deti do troch rokov by sa nemali vôbec vystavovať priamemu slnečnému žiareniu
  • Dámy, pozor na používanie retinolu v pleťových sérach - zvyšuje citlivosť na slnečné lúče. Používajte preto extra prípravky s vysokým SPF faktorom na tvár a aj mejkap

Slnečné SOS

Ak to už so slnením preženieme a máme spálenú pokožku, dermavenerologička MUDr. Michaela Blaško, PhD. odporúča okamžite odísť zo slnka a poskytnúť prvú pomoc koži. Tou sú studené obklady a krémy s pantenolom. Ani babský recept v podobe kyslej smotany nie je zlý nápad - kožu minimálne zachladí.

V prípade veľkého spálenia, ktoré sa prejavuje silným začervenaním, zvýšenou teplotou a bolesťou radí návštevu lekára, aplikovanie masti s obsahom kortikoidov a podanie liekov na tíšenie bolesti či zníženie teploty.

summer-3490611_1920.jpg

Keď sa už raz spálite, na ďalšie opaľovanie by ste mali radšej zabudnúť. Nová koža, ktorá narastie po zlúpaní sa, je citlivejšia a jemnejšia, ešte bez pigmentácie. Hrozí opätovné spálenie a tvorba pigmentových fľakov, ktorých sa nemusíte zbaviť ani do konca života.

Malorka akné a ešte jeden mýtus

Pojem malorka akné odkazuje na typ vyrážok, ktoré sa na koži objavia práve pri slnení sa v prímorských letoviskách.

Spôsobuje ho kombinácia morskej vody, prachu a opaľovania, po ktorom koža zhrubne a upchajú sa póry. Je preto mýtus, že slnko lieči akné.

Rovnakým mýtus je aj tvrdenie, že po natretí sa opaľovacím krémom s vysokým SPF (50) nás neopáli. Opálime sa, avšak pomalšie a bezpečnejšie.

Mudr. Michaela Blaško, PhD. bola hostkou relácie Dámsky klub, ktorú si môžete pozrieť zadarmo bez reklám v online archíve.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia