RTVS na medzinárodnom knižnom veľtrhu Bibliotéka 2019

RTVS na medzinárodnom knižnom veľtrhu Bibliotéka 2019

RTVS bude mať prvýkrát v histórii medzinárodného knižného veľtrhu Bibliotéka vlastné pódium. Na ploche 200 metrov štvorcových uvidia návštevníci veľtrhu živé rozhlasové a televízne vysielanie, známych autorov, zaujímavých hostí aj hudobné vystúpenia.

Nové CD Symfonické Vianoce, ktoré nahral Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, predstaví skladateľka a klaviristka Ľubica Čekovská . Na pódium RTVS príde množstvo autorov so svojimi knižnými novinkami a rozprávať sa bude aj o novom koprodukčnom filme RTVS a knihe Amnestie . RTVS od 7. do 10. novembra pripravilo viac ako 30 rôznych podujatí.

Podrobný program:

ŠTVRTOK 7.11. (PDF, 426kB)
PIATOK 8.11. (PDF, 341kB)
SOBOTA 9.11. (PDF, 418kB)
NEDEĽA 10.11. (PDF, 348kB)

„Bibliotéka sa počas svojej existencie vypracovala na skutočný sviatok milovníkov kníh a dobrej literatúry. Som preto nesmierne rád, že RTVS sa ako národná kultúrna informačná inštitúcia konečne na Bibliotéke zúčastní v rozsahu, ktorý nám ako najväčšiemu šíriteľovi a popularizátorovi literatúry a kníh všetkých druhov a žánrov prislúcha. Aj prostredníctvom našich televíznych a rozhlasových relácií, diskusií a živých vstupov z Bibliotéky sa ušľachtilé myšlienky a zážitky z dobrodružstva zvaného dobrá kniha dostanú k oveľa širšiemu publiku. A z toho sa ako vášnivý čitateľ veľmi teším," vyznal sa generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Hneď v prvý deň, vo štvrtok 7. novembra , odštartuje RTVS svoje pôsobenie na veľtrhu živým vysielaním Rádia_FM , venovaným aktuálnym fenoménom literatúry. Rádio Regina Západ si na pódium pozve Luciu Molnár Satinskú, ktorá porozpráva o fejtónovej zbierke svojho otca - Moji milí Slováci. Návštevníci Bibliotéky tiež spoznajú tváre moderátorov Rádia Litera a Rádia Junior . O literárnych cenách na Slovensku bude viesť debatu Rádio Devín , ktoré sa zároveň pozrie na úplný slovenský preklad najvýznamnejšieho diela ruskej literatúry 20. storočia - Bulgakovov román Majster a Margaréta.

Na knižný veľtrh sa v piatok 8. novembra presunie ranné vysielanie Rádia Slovensko s moderátorskou dvojicou Ivanou Ilgovou a Romanom Bombošom, s množstvom zaujímavých hostí z literárnej oblasti a hudobnými vstupmi kapely King Shaolin. Rádio Devín predstaví pokračovanie príbehov pavúčej rodiny Websterovci 2, ktoré RTVS odvysiela počas tohtoročných vianočných sviatkov . Novú rozprávkovú knihu prídu uviesť do života autorka námetu Katarína Kerekesová, ilustrátor Boris Šima a animátorka Ivana Tirpáková. Rádio Devín sa bude venovať tiež novému prekladu básnickej zbierky Oblak v nohaviciach od Vladimira Majakovského. Aj popoludňajší poldruhahodinový Dámsky klub na Jednotke sa bude vysielať z Bibliotéky. Peter Bič, Katka Brychtová, Etela Farkašová, Tamara Heribanová, Ľubica Čekovská - to sú len niektoré mená hostí, ktoré si pozvú moderátorky Karin Majtánová a Soňa Müllerová. Návštevníci sa môžu následne zúčastniť verejnej nahrávky relácie Večera s Havranom , ktorú v utorky uvádza televízna Dvojka . Diskusia sa tentokrát bude týkať budúcnosti čítania.

Sobotňajší (9.10.) ranný program začína živé vysielanie Rádia Regina Západ s autormi knižných noviniek, ako sú napríklad 707 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov, panských sídiel a pevností, Najväčšie záhady a mystéria Slovenska, Uhorskí králi či Legenda o Braslavovi. RTVS tiež predstaví svoju knižnú novinku Miniromány, ktorú vydáva spolu s CD k 30. výročiu Nežnej revolúcie . Ide o zbierku minirománov od 30 rôznych súčasných slovenských prozaikov rôznych generácií, s rôznym videním sveta a literárnym jazykom. Do zvukovej podoby ich načítali Vladimír Kobielsky a Lujza Garajová Schrameková. Vydavateľstvo RTVS obohatilo hudobnú ponuku k blížiacim sa vianočným sviatkom titulom Symfonické Vianoce . Nové CD vzniklo vďaka spolupráci Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu s Ľubicou Čekovskou , ktorá o ňom porozpráva v sobotu poobede. Rádio Devín v rámci svojho vysielania na pódiu RTVS priblíži detskú knižku Ňuňo, komiks Detektív Očko a k okrúhlemu stolu pozve na diskusiu slovenských prozaikov a básnikov.

Návštevníci Bibliotéky sa v nedeľu 10. novembra môžu zúčastniť verejných nahrávok dvoch zábavníkov Rádia Slovensko - Pichli vidly a Skúška sirén , do jej špeciálneho vydania prídu autori Juraj Červenák a Ondrej Sokol. V živom vysielaní Rádia Devín sa na Bibliotéke bude rozprávať aj o novej koprodukčnej snímke RTVS - Amnestie , ale hlavne o knihe, ktorej súčasťou je literárna adaptácia scenára filmu s ilustráciami Jozefa Gertliho Danglára. Hlavná postava Amnestií - Juraj Bača sa zároveň predstaví ako interpret piesní Karla Kryla. Poslucháči a diváci spoznajú vďaka vysielaniu Rádia Devín laureátov súťaže Spolku slovenských spisovateľov, dozvedia sa o knihe superŽENY a o pokračovaní večerníčkových príbehov RTVS Drobci 2.

 

Živé vysielanie ??:??

Televízia